Press: I Šoškić pod istragom zbog Agrobanke

Objavljeno: 13.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Press

Doskorašnji guverner NBS Dejan Šoškić i viceguvernerka zadužena za kontrolu banaka Mira Erić Jović moraće da objasne policiji zašto je centralna banka pre godinu dana odbila zahtev kriminalističke policije da im dostavi izveštaj o vanrednoj kontroli poslovanja Agrobanke, saznaje Press.

Naime, NBS je ignorisala dve nedelje zahtev policije da im dostavi sporni izveštaj, potvrdio je za Press sagovornik iz MUP-a.

Kako taj list navodi, eksguverner Dejan Šoškić i viceguvernerka Mira Erić Jović moraće policiji da objasne zašto je NBS ignorisala zahtev kriminalističke policije od pre godinu dana da joj dostavi izveštaj o vanrednoj kontroli poslovanja Agrobanke. 

List je, pozivajući se na sagovornika iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, naveo da je na zahtev policije centralnoj banci 23. septembra 2011. da im dostavi izveštaj o kontroli u Agrobanci stigao odgovor telefonom da ne mogu to da urade jer je u pitanju službena tajna.

- Očigledno nisu shvatili ozbiljnost situacije, pa su potpuno ignorisali zahtev. Ipak, kada je iz kriminalističke policije stigao zahtev da pismeno obrazlože zašto ne dostavljaju dokumentaciju i po čemu je to službena tajna, NBS je počela da sarađuje i poslala je traženu dokumentaciju 7. oktobra - rekao je sagovornik tog lista iz MUP-a.

Prema saznjanima lista, sumnja da postoje problemi u poslovanju Agrobanke pojavili su se nakon opsežne policijske istrage rada nekadašnje Metals banke, koja je izgubila dozvolu za rad, kada je policija otkrila da su krediti te banke "osvežavani" kreditima Agrobanke.

- Veliki dužnici koji više nisu imali novca da vraćaju kredite Metals banci, u dogovoru sa vrhom te banke, dobijali su novac od Agrobanke iako za to nisu imali nikakvo pokriće i već su bili prezaduženi. Na osnovu toga je kriminalistička policija u septembru 2011. i zatražila od NBS izveštaj o radu Agrobanke, da bi u februaru MUP poslao sve informacije Specijalnom tužilaštvu - kazao je sagovornik lista Press.

List piše da i pored toga što je Šoškić nedavno izjavio da do njega nije stigao zahtev policije o radu Agrobanke, bivši članovi Saveta NBS navode da su jedino Šoškić i viceguvernerka zadužena za kontrolu banaka Mira Erić Jović mogli to da znaju.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković najavila je da će ispitati da li je centralna banka dok je na njenom čelu bio Dejan Šoškić odbijala da policiji dostavi izveštaj o poslovanju Agrobanke.

- Svi trpimo štetu, a ko je imao korist saznaćemo. Važno je da se ne desi 'nedostatak dokaza' i da ne presuđujemo pre institucija kojima je to posao - rekla je guvernerka.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana