Ponuda Rusije za Južni tok opasna za Hrvatsku

Objavljeno: 13.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Jutarnji list

Hrvatska se nalazi pod velikim pritiskom ruske kompanije Gasprom i Kremlja da potpiše novi međudržavni i deoničarski ugovor kojima bi se regulisali odnosi i prava oko gradnje gasovoda Južni tok, i to pre nego Hrvatska uđe u Evropsku Uniju.

Jutarnji list navodi da to stoji u poverljivom dokumentu vlade u kojem se detaljno razmatra sadašnja hrvatska pozicija oko gradnje strateškog gasovoda Južni tok.

Prema tom dokumentu, "predstavnici Gasproma, zapravo, kao produžena ruka Kremlja i visoke državne politike Vladimira Putina, traže od predstavnika hrvatske vlade i državne firme Plinacro da se gore navedeni dokumenti potpišu doslovno iza leđa Evropske komisije".

Komisija se tome, kako se navodi, protivi, jer smatra da svi do sada potpisani međuvladini ugovori s Gaspromom i Rusijom nisu u skladu s EU zakonodavstvom.

Naime, ruski predstavnici uveravaju hrvatsku stranu kako bi novi međudržavni ugovor bio iznad prava Evropske unije kada Hrvatska postane njena članica u junu 2013. Sastavljači dokumenta upozoravaju Vladu da to nije istina i tvrde da bi popuštanje Rusima moglo zaustaviti planirani ulazak Hrvatske u EU.

Vladimir Putin je kao predsednik Rusije pre šest godina nudio prolazak gasovoda Južni tok kroz Hrvatsku, ali vlada Ive Sanadera za to nije imala sluha.

 Do preokreta je došlo u aprilu 2010. godine kada je tadašnja premijerka Jadranka Kosor otišla u Moskvu na sastanak s Vladimirom Putinom. Tada je potpisan Sporazum o ulasku Hrvatske u projekat Južni tok. Dve godine posle posete premijerke Kosor Moskvi stvari su se potpuno i dramatično promenile, konstatuje "Jutarnji list".

Evropska komisija upozorava Mađarsku, Sloveniju, Bugarsku, i Italiju, kao članice Evropske Unije, da njihovi međudržavni ugovori s Rusijom nisu u skladu s EU zakonodavstvom. Evropska komisija kao rešenje nudi tipski ugovor koji bi članice Unije sklopile s Rusijom ili ugovor između Europske unije i Rusije koji bi regulisao odnose u projektu Južni tok.

Prema pritiscima koji se vrše na Hrvatsku, Rusija na takvu ponudu ne pristaje.

Mimica: Rusi nam neće ugroziti put u EU

- Ne dolazi u obzir da ova Vlada radi nešto što bi ugrozilo ulazak Hrvatske u članstvo Evropske Unije - rekao je potpredsednik hrvatske Vlade Neven Mimica komentarišući predloge ruske kompanije Gasprom i Kremlja da Hrvatska novi međudržavni ugovor i akcionarski ugovor za gasovod Južni tok potpiše pre ulaska u Evropsku Uniju.

- Sama ideja da kroz Hrvatsku prolazi tranzitni pravac gasovoda Južni tok čini mi se jako korisnom. No, sve to treba dovesti u kontekst pravne tekovine Evropske Unije - jasan je Mimica.

U Ministarstvu spoljnih poslova nezvanično je rečeno Jutarnjem listu da se ništa neće raditi Evropskoj komisiji iza leđa.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana