Nema izbora, plate i penzije idu 'na led'

Objavljeno: 14.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Savetnica ministra finansija Milica Bisić rekla je da je teško očekivati smanjenje budžetskih rashoda bez ograničavanja rasta plata u javnom sektoru i penzija.

Naglašavajući da je za to potreban politički i socijalni dogovor Bisić je rekla da dve trećine budžeta ide na plate i penzije i da se "bez ograničavanja rasta ovih stavki teško može očekivati neophodno smanjenje rashoda". 

Ona je izrazila očekivanje da će sve zainteresovane strane shvatiti da bez značajnijih ušteda na rashodnoj strani neće biti moguće da se postojeći deficit smanji, i što je još važnije, manjak u budžetskoj kasi u sledećoj godini svede na neku razumnu meru.

Savetnica ministra finansija, koja se nalazi i na čelu Radne grupe za poreski sistem i reformu Poreske uprave, ističe da to telo ima zadatak da pripremi zakonske izmene koje će pojednostaviti poreski sistem, ispraviti uočene anomalije, ukloniti nepotrebnu birokratiju i olakšati poslovanje poreskih obveznika i rad poreznika.

Bisić je ukazala da je izvesno da će doći do povećanja nekih poreskih stopa, ali nije mogla da precizira o kojim poreskim oblicima je reč i u kom procentu će biti taj rast.

Ona se osvrnula i na najavu ukidanja plaćanja poreza na dodatu vrednost (PDV) pre naplate robe, ističući da je ideja "da se ova mogućnost odnosi samo na određenu grupu obveznika, koji predstavljaju bitnu većinu po broju, ali u ukupnim prihodima od PDV-a nemaju visoko učešće u budžetu".  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana