Srbiju ponovo čeka dvocifrena inflacija

Objavljeno: 15.08.2012


Vesti izvor: Kamatica

Međugodišnja inflacija neće biti manja od 10 odsto, koliko je prognozirala Narodna banka Srbije, ali bi mogla biti veća, dok će pad bruto društvenog proizvoda (BDP) sigurno biti veći od 0,5 odsto.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da se sa visokim stepenom sigurnosti može reći da inflacija neće biti manja od nove prognoze NBS. Dalja depresijacija dinara, koja neće moći da se izbegne, mogla bi da doprinese da inflacija bude i veća.

On je procenio i da će pad BDP-a, po svemu sudeći, biti osetno veći od prognoze

Ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević istakao je da država direktno kontroliše 45 odsto cena, pa može da utiče i na visinu inflacije. Problem je što se tada javlja potisnuta inflacija, koja se razgori kad dođe do povećanja tih cena.

I Prokopijević smatra da će pad BDP-a biti znatno veći od prognoziranog, jer će najavljene vladine mere u vezi sa povećenjem poreza "gurnuti BDP još više nizbrdo". S jedne strane povećenje poreza, a s druge - ništa od pogodnosti za investitore, manja ulaganja, pa će i BDP biti manji od pognoze.

Ekonomista Centra za otvoreno tržište Aleksandar Stevanović ističe da je inflacija u potpunosti pod kontrolom NBS koja, ako želi, može da je obori, što nije slučaj.

- NBS i dalje nastavlja da potpomaže vladu time što vodi ekspanzivnu monetarnu politiku. Ta inflacija ne mora biti tolika kolika jeste, ali se NBS odlučila da ne zategne monetarnu politiku u meri u kojoj bi se inflacija mogla sveti na razuman nivo - izjavio je Stevanović.

Osvrnuvši se na pad BDP-a, Stevanović je odgovorio da je to posedica loših ekonomskih politika još od 2000. godine.

- U Srbiji se stvari moraju temeljno promeniti, ukoliko se ne promeni način vođenja ekonomske politike i dalje ćemo imati minimalne stope rasta od jedan do dva odsto u boljim godinama, a vrlo često se vrte oko nule, zaključio je Stevanović.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana