SAD otvaraju strateške rezerve nafte

Objavljeno: 20.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, 24 sata, Tanjug

Američka administracija, u pokušaju da snizi cene nafte, ne isključuje ni mogućnost otvaranja državnih rezervi nafte.

Rukovodstvo zemlje namerava da na taj način izbegne negativne efekte sankcija prema Iranu, koje su jedan od razloga visokih cena nafte, preneo je Rojters pozivajući se na izvore upoznate sa planovima administracije.

Američki zvaničnici nameravaju da u najskorije vreme prouče uslove na tržištu i procene da li će cene benzina uobičajeno pasti početkom septembra.

Od rezultata tog istraživanja zavisi konačna odluka o otvaranju rezervi.

Svetske cene nafte su poslednjih nedelja bile u stabilnom porastu. Cena barela "brent" nafte koja je u julu bila svega 90 dolara, do 16. avgusta se popela na bezmalo 120 dolara.

SAD su poslednji put razmatrale mogućnost otvaranja strateških rezervi u proleće ove godine, ali je tada odluka odložena pošto su se cene povukle sa višegodišnjeg maksimuma.

SAD bi mogle da otvore rezerve zajedno sa drugim krupnim ekonomijama, kao što su Velika Britnija, Francuska i Nemačka, koje su takodje krajnje zabrinute zbog rasta cena.

Odluka američke administarcije, međutim, mogla bi da se nađe na udaru kritike Republikanske partije, koja bi taj korak ocenila kao politički pokušaj da se obezbedi pobeda Baraka Obame na izborima 6. novembra.

Američke strateške rezereve su trenutno na nivou od 727 miliona barela, čime se podmiruje 37 dana potrošnje nafte u zemlji. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana