Španski gradić vraća pezetu u upotrebu

Objavljeno: 20.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Slobodna Evropa

Povratak u budućnost - vlasti manjeg španskog grada Alamoa odlučile su da vrate u opticaj pezetu, valutu, koja je bila u Španiji pre uvođenja evra. Međutim, ni evropsku valutu u Alamou niko ne ukida: može da se plati i u pezetama, i u evrima.

Bez obzira na to što je na evre Španija prešla pre 13 godina, danas se kod građana zemlje sačuvalo oko 300 milijardi pezeta, odnosno, oko dve milijade evra.

Neki su odlučili da sačuvaju novac kao uspomenu na valutu, koja je bila u opticaju u toku 130 godina. Danas se ona može menjati za evre prema kursu 166 hiljada pezeta za jedan evro.

Prema mišljenju rukovodioca Centra novčano-kreditnih i valutno- finansijskih problema Instituta Evrope RAN Anatolija Bažana, uzrok takve inicijative vlasti Alamoa se krije u deficitu novčane mase.

Moguće je da je to povezano s manjkom novčanih resursa i u vezi sa velikim dugovima gradova, a čak i čitavih zemalja i sa rastom državnog duga.

Međutim, mislim da to neće biti neka akcija, koja nagoveštava napuštanje evrozone. Inače, španski Alamo nije jedini grad u Starom Svetu, koji je ove nedelje odlučio da pored opštenacionalne valute uvede mesna novčana sredstva.

Još jedan reformator opštepriznatih osnova je postao britanski Bristol. Inače, tu su razmeri akcije drugačiji. Za razliku od Alamoa, gde broj stanovnika jedva premašuje 20 hiljada, u Bristolu živi oko 500 hiljada ljudi.

Osim toga, ovde evro nije u opticaju, zato su odlučili da stvore svoju sopstvenu valutu – bristolski funtu. On će biti u opticaju uporedo sa britanskim funtom, njegova vrednost će biti ista.

Prema mišljenju eksperata, uzrok je isti – manjak novca. Bristolske vlasti su dozvolile biznismenima da plaćaju u mesnim funtima čak i poreze.

Ako se setimo prošlosti, ovakvih slučajeva je u Evropi na pretek. Krizne U španskom Alamou akcija povratka pezeta neće biti trajna. Ona, u skladu sa planom mesnih vlasti, mora da bude završena u septembru. Međutim, moguće je da će rok tog programa biti produžen. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana