Srbiji ne preti bankrot, 'samo' kolaps

Objavljeno: 20.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Slobodna Evropa

Srbija kao država ne može bankrotirati, ali ukoliko nastavi sa postojećom ekonomskom politikom trošenja i zaduživanja, sledi joj ekonomski i finansijski kolaps.

Ovakvu "prognozu" dali su konsultant Evropskog ekonomskog instituta iz Brisela Dragomir Janković i saradnik beogradskog Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović.

Komentarišući mogućnost da se Srbija zaduži kod "bratskih zemalja", dvojica ekonomista ističu da je ekonomija vrlo surova i da ne postoje "bratski" krediti, i da su sigurni da Srbija nema šanse za povoljne kredite od Rusije, Kine ili od Azerbejdžana.

- Srbija je pokazala veliku sposobnost da iz egzotičnih i sličnih zemalja dobija sredstva. Naprimer, imate ovu noviju ljubav s Azerbejdžanom. Ne bi me čudilo da pronađu i nove “bratske zemlje“ koje bi nam formalno dale jeftine kredite, koji - kad se sve sabere - bivaju skuplji - kaže Stevanović.

Janković ističe da bi ekonomski kolaps značio potpuni haos u privrednim aktivnostima, naplatama poreza, ali i u svim onim aktivnostima iz kojih se finansiraju država i privreda.

- Srbija kao država neće bankrotirati, ali će ući u vrlo ozbiljan ekonomski kolaps, iz kojeg će teško izaći bez ozbiljnih i radikalnih mera, koje bi, pre svega, podrazumevale štednju, racionalno trošenje i racionalno zaduživanje - rekao je Janković.

Janković i Stevanović su saglasni da se u Srbiji neće dogoditi "grčki scenario", jer se srpski i grčka situacija ne mogu uporediti ni po nivou zaduženosti, ni po načinu zaduženosti, ni po režimu otplaćivanja, ali ni po značaju koji Srbija i Grčka imaju kako za EU, tako i za međunarodnu ekonomiju.

- Evropa je znala kakvi su mangupi u Srbiji, kakav je kvalitet svih naših vlada i nisu nam dozvolili da se zadužimo kao Grčka. Pogotovo niko nije verovao u verodostojnost naših finansijskih izveštaja kao što je verovao onim kojima je Grčka obmanjivala EU. Zbog toga nikad nismo bili u mogućnosti da uzmemo onoliko kredita koliko su uzeli Grci - rekao je Stevanović i naveo da da država ne može bankrotirati kao kompanija, ali da država koja je u bankrotu nije privlačna za strane investicije i treba joj 5-6 godina vrlo kredibiltetne ekonomske politike kako bi vratila poverenje međunarodne zajednice.

- To preti Srbiji, takva mogućnost je vrlo realna, a bojim se da ćemo mi pred tom činjenicom još neko vreme gurati glavu u pesak - rekao je Stevanović.

Janković i Stevanović očekuju povećanje inflacije u Srbiji i ocenjuju da srpska vlada svojim najavama o smanjenju cena energenata i životnih namirnica, ili isplate 13-te penzije, pokazuje da ne drži stvari pod kontrolom i da joj izmiču ekonomski instrumenti.

- U Srbiji, recimo, postoji mit da ne možete imati stabilnu valutu ako nemate jaku ekonomiju, što je vrhunska besmislica. Nikome ne pada napamet da pogleda najbližeg suseda - BiH, zemlju sa nikakvom ekonomijom, kao što je i Srbija, ali stabilnim novcem - zaključio je Stevanović. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana