Vrednost Fejsbuka prepolovljena, i pada

Objavljeno: 20.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, agencije

Sve problematičnije akcije Fejsbuka pale su danas na manje od polovine prvobitne vrednosti iz maja, kada su iznete na berzu.

Akcije Fejsbuka su danas skliznule za još sedam centi, na 18,98 dolara na Berzi u Njujorku gde su jutros u jednom trenutku koštale svega 18,75 dolara što je njihova do sada najniža vrednost.

Toliko očekivani izlazak te društvene mreže na berzu razočarao je mnoge zbog tehničkih problema i prevelikih očekivanja. Akcije Fejsbuka nisu do sada premašile svoju maksimalnu, početnu cenu od 38 dolara.

Investitore zabrinjava sposobnost Fejsbuka da poveća prihod, a posebno zaradu od oglašavanja na mobilnima partima jer korisnici sada hrle ka "pametnim telefonima" i tablet računarima.

U novembru još akcija "Fejsbuka" na tržištu

Ceni deonica Fejsbuka preti još veći pad i jer ističu ograničenja za njegove zaposlene da iznesu svoje deonice na berzu. Ponuda deonica tako još više raste što analiticari već nazivaju "potencijalnom poplavom tržišta" uz neizbežan pad vrednosti.

U novembru na prodaju biće ponuđeno 1,44 milijarde novih hartija. Nakon što je prošle nedelje istekla zabrana prodaje, u opticaju se našlo 271,1 milion akcija Fejsbuka.

Izvršni direktor najveće svetske društvene mreže, Mark Zakerberg, suočava se sa zabrinutošću investitora oko toga kako ostvariti veće prihode od sve veće baze korisnika.

Ta zabrinutost, zajedno sa istekom prve zabrane prodaje akcija, dovela je do prepolovljavanja cene akcija sa prvobitnih 38 dolara, izbrisavši skoro 46 milijardi dolara tržišne vrednosti Fejsbuka.

Podaci koji treba da budu objavljeni ove nedelje pokazaće koliko je velikih akcionara zadržalo svoje akcije. Smatra se da će akcionari po isteku sledeće zabrane prodaje 14. novembra prodati oko 55 odsto od ukupno 1,2 milijarde akcija.

Holandski penzioneri gube zbog Fejsbuka

Dva najveća penziona fonda u Holandiji izgubila su milione evra zbog pada cene deonica internet kompanije Fejsbuk. Penzioni fond za činovnike APB i zdravstvene radnike PGGM uložili su u ovu društvenu mrežu uprkos upozorenjima.

APB je imao 330.500 deonica Fejsbuka krajem juna ove godine, što je bila investicija vredna 12,6 miliona dolara u trenutku izlaska na berzu. PGGM je imao 316.226 deonica, koje sada vrede 6,3 miliona dolara.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana