Uvozićemo struju za 300 mil. evra godišnje

Objavljeno: 22.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Ako narednih godina Srbija ne izgradi nijednu novu elektranu, mogli bismo doći u situaciju da godišnje uvozimo oko 10 odsto ukupnih potreba za strujom, što će koštati preko 300 miliona evra godišnje, tvrde stručnjaci.

U narednih pet godina teško da će biti izgrađena i jedna elektrana

S obzirom na to da je na rok kraći od pet godina nemoguće priključiti bilo koje novo veće postrojenje na mrežu, a da sadašnje elektrane ne mogu da podmire potrebe, sve je izvesnije da će se ove procene obistiniti.

- Još nepovoljnija situacija će biti ako zaživi domaća industrija jer će tada rasti potrošnja struje. Izvesno je da će iz godine u godinu uvoz rasti, pogotovo u godinama ekstremno hladnih zima i loše hidrologije - kaže Nikola Rajaković, profesor na Elektrotehničkom fakultetu.

Da bi uvoz mogao iznositi oko 10 odsto u narednim godinama slaže se i Maja Turković, ekspert za elektroenergetske sisteme.

- Ne verujem da će uskoro biti pokrenut neki novi kapacitet, naročito sa ovom cenom struje - kaže ona.

Turkovićeva, međutim, ne bi da u ovom trenutku kalkuliše o tome koliko bi uvoz struje mogao da košta Srbiju, jer kaže da će to zavisiti i od toga da li će nuklearke u Bugarskoj i Rumuniji biti zabranjene.

- Struja koja se dobija iz nuklearki je prilično jeftina, a Srbija bi je i uvozila iz tog pravca - dodaje Turkovićeva.

Sagovornici Blica se ne slažu sa ocenama da su ulaganja u remont elektrana bila mala, pogotovo u termoenergetskom sektoru.

Rajaković kaže da kada bi se izgradile i sve najavljene hidroelektrane, koje su malih kapaciteta, proizvodnja struje bi u najboljem slučaju bila povećana za 10 odsto.

- Elektrana TENT B3 bi mogla da proizvede od 15 do 20 odsto godišnje proizvodnje struje, a nju najavljujemo više od 10 godina, a završetak projekta Kolubare B više od 20 godina - kaže Rajaković. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana