Vlada prodaje Telekom, cena 2,5 mlrd. evra

Objavljeno: 22.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Vlada Srbije spremna je da pokuša novu prodaju Telekoma na tenderu, ali samo pod uslovom da se ostvari cena od 2,5 milijarde evra za 100 odsto akcija ove kompanije, piše nedeljnik NIN u novom broju.

Dogovor u Vladi je da se upravo zbog toga stopira izlazak Telekoma na berzu, jer bi moguća niska cena akcija, koja bi se u ovom trenutku postigla, oborila i cenu državnog paketa uoči prodaje. To znači da neće biti za septembar najavljene trgovine akcijama, koje su građani i zaposleni dobili uoči majskih izbora. 

Dogovor postignut između Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Mlađana Dinkića predviđa da se ide na prodaju putem međunarodnog tendera, sa minimalno postavljenom cenom i nakon prethodne komunikacije sa zainteresovanima.

- Prvo ćemo videti da li ima raspoloženih da plate koliko tražimo i, ako ih bude, raspisaćemo međunarodni tender. U suprotnom, odložićemo tu odluku. Ipak, uveren sam da možemo da dobijemo 2,5 milijarde evra, jer kupovina Telekoma znači i kupovinu tržišta RS i Crne Gore. Mislim da bismo pripreme za tender mogli da započnemo već na jesen, a tokom sledeće godine i da prodamo Telekom - tvrdi isti izvor iz Vlade.

On napominje da se u neformalnim razgovorima državi već nude dve milijarde evra, ali je odbio da kaže da li je ponuda stigla od Telekoma Austrija.

Ipak, zacrtana cena od najmanje 2,5 milijarde evra čini se “prejakom” za uslove krize, u kojima se prodaje samo iz nužde i uglavnom ispod cene.

Današnje procene vrednosti Telekoma se kreću od 1,9 milijardi evra do tri milijarde. Država je već prodavala Telekom na tenderu raspisanom u oktobru 2010, koji se neslavno završio u maju 2011. Tada je procenjena vrednost bila 2,4 milijarde evra, a država je za 51 odsto tražila 1, 4 milijarde.

Jedina ponuda tada je stigla od Telekoma Austrija, koji je prvi put ponudio 950 miliona evra za akcije i još 450 za investicije, a u drugoj ponudi 800 miliona evra plus 300 u narednih devet godina. Vlada je tada odbacila ovu ponudu, a očajno organizovan tender je propao.

I sada je austrijska kompanija, kako prenosi bečka štampa, zainteresovana za novi tender, posebno nakon što je ojačana partnerstvom sa meksičkim milijarderom Karlosom Slimom.

Prodaja u paketu

Namera vladajuće koalicije je da proda 100 odsto akcija Telekoma, odnosno kompletan udeo države od oko 78 odsto, s tim što bi se napravio paket i sa akcijama građana i zaposlenih u Telekomu (22 odsto), kojima bi se, kao i kod NIS-a, u određenom naknadnom roku garantovala isplata iste cene koju je postigla i država na tenderu. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana