Oprema za bebe ovde skuplja nego u Evropi

Objavljeno: 23.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Predstavnici udruženja roditelja upozorili su vladu da je cena roditeljstva u Srbiji sve veća, i da potezi poput jednokratne pomoći najugroženijima neće bitno popraviti njihov položaj.

Kako saznaje Blic, predizborna inicijativa za ukidanje PDV-a na bebi hranu i opremu mogla bi da sačeka neka bolja vremena, jer se u ovom momentu ozbiljno razmišlja o tome da samo najugroženiji roditelji dobiju dodatnu pomoć za bebe i malu decu, dok bi za sve ostale taj namet ostao isti ili bi se čak mogao i povećati.

U Udruženju roditelja i portalu Bebac kažu da je ideja o novčanoj pomoći dobra i potrebna, ali da ne rešava suštinski problem.

- Roditelji ne treba da se tretiraju kao socijalni slučajevi. Potrebna su sistemska rešenja jer nam uopšte nije jasno zašto su proizvodi i garderoba za bebe toliko skupi, ponekad i skuplji nego u Nemačkoj gde je standard daleko viši - kaže Branislav Ješić sa portala Bebac.

Dragana Soćanin, predsednica udruženja „Roditelj“, kaže da ni niži PDV ne bi rešio problem jer su u zemljama iz okruženja cene niže iako, recimo, i Hrvatska i Mađarska imaju veći PDV od Srbije.

- Roditelji masovno odlaze u Segedin po kolica za bebe i sedišta za automobile, jer su tamo ti proizvodi jeftiniji. Država treba da se pozabavi time kako da olakša troškove roditeljima - zaključuje ona.

U trenutku kad je republički budžet u ozbiljnom minusu i Ministarstvo finansija razmatra da poveća neke poreze, mali su izgledi da se usvoji predlog o ukidanju PDV-a na bebi opremu i hranu, koji je donela prethodna vlada i koji je čak ušao u skupštinsku proceduru, ali nikad nije izglasan.

Zato je sad aktuelna ideja da država poveća određene rashode kako bi pomogla roditeljima umesto da se odrekne značajnog dela svojih prihoda koji joj je dolazio kroz poreze na bebi opremu i hranu. O kojem iznosu je reč, da li će on biti podeljen jednokratno ili u više rata i ko će tačno moći da računa na tu pomoć, znaće se nakon konsultacija sa roditeljskim udruženjima, kaže izvor upućen u aktuelne zakonske izmene.

U Ministarstvu finansija zvanično nisu hteli ništa da komentarišu sve do početka septembra kad će definitivno izaći sa predlozima zakona. Ministar Mlađan Dinkić i šefica radne grupe Milica Bisić već su u sklopu antikriznih mera nagovestili povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto, pa bi se čak moglo desiti da porez na opremu za bebe bude viši. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana