Da li smo na korak od bankrota?

Objavljeno: 27.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Srbija je na korak od toga da upadne u zonu prezaduženosti, tvrde Novosti. Spoljni dug sve više raste i premašio je 24 milijardi evra. Naša zaduženost u inostranstvu je dostigla 79 odsto bruto društvenog prizvoda, što nas dovodi na ivicu da skliznemo u visoko zadužene ili prezadužene zemlje.

Država uzima sve više kredita i oni su na nivou od 8,1 milijardu evra, dok su dugovanja celokupnog javnog sektora 11 milijardi evra.

S druge strane ukupni javni dug Srbije je na nivou od 15,3 milijarde evra i u odnosu na mart je povećan za 674 miliona evra. Od prodaje dinarskih hartija od vrednosti unutrašnja zaduženost države je povećana za 291,3 miliona evra, a od obveznica vezanih za evro za 231,9 miliona evra. Obaveze države prema Fondu za razvoj su povećane za 51,1 milion dinara.

- Javni dug Srbije mogao bi do kraja godine da se uveća na 60 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda, što je 15 odsto više od zakonski dozvoljenog maksimuma. Veliko učešće javnog duga u BDP objašnjava se, pre svega, nepovoljnim kursom domaće novčane jedinice, jer su zaduženja Srbije uglavnom u stranoj valuti, dok su prihodi naše privrede u dinarima. Zbog toga će učešće javnog duga u BDP rasti, čak i ako ne bude novih zaduženja  - smatra Zoran Grubišić, ekonomista i profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

 Država, kako kaže Grubišić, i dalje na unutrašnjem tržištu prodaje svoje obveznice, ali bi bilo bolje ići na kreditne aranžmane spolja, jer bi mogli biti povoljniji, uključujući i aranžman sa MMF.

- Loš privredni model, koji je primenjivan u Srbiji počev od 2001. godine, ali i relativno visoka javna potrošnja, glavni su “krivci” za ubrzanu ekspanziju javnog duga.  U protekloj deceniji je, umesto proizvodnog, razvijan sektor usluga koji se zasniva na uvozu, a mnogi prihodi, kao oni od privatizacije, više nisu dostupni. Pošto nema priliva u budžet, država će morati dalje da se zadužuje, kako bi ispunjavala svoje obaveze prema kreditorima i korisnicima budžetskih sredstava. Ohrabruje to što se struktura spoljnog duga promenila, jer se smanjilo učešće kratkoročnih, u korist dugoročnih kredita, koji su povoljniji
- smatra Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana