Latinska amerika: Grade oblakodere, ne haju za krizu

Objavljeno: 27.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Automati za novac u Santjagu, prestonici Čilea, brzo se prazne, ali ne zbog toga što bankama ponestaje gotovine, već zato što Čileanci troše pezose munjevitom brzinom, piše Gardijan.

Kao dodatne ilustracije za ekonomski procvat država Latinske Amerike, britanski list navodi situaciju u Bogoti, prestonici Kolumbije, gde „niču“ oblakoderi, zatim Meksiku, novom „miljeniku“ inostranih investitora, te Brazilu, koji je ove godine „preoteo“ Velikoj Britaniji šestu poziciju na listi ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta.

- Ekonomska atmosfera u latinoameričkim državama u suprotnosti je sa stanjem u Evropskoj uniji, koja se suočava s finansijiskom krizom i drakonskim merama štednje i koja ponovo tone u recesiju -  ukazuje Gardijan i citira izjavu finansijske zvaničnice Čilea, Rozane Koste.

Prema njenim rečima, očekuje se da će vrednost bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine biti uvećana za 4,5 odsto, a vlada planira da upotrebi sredstva iz stabilizacionog fonda čija se vrednost procenjuje na oko 14 milijardi dolara kako bi stimulisala ekonomiju kroz javne radove, ili „ubrizgavanjem gotovine“ u pojedine projekte. 

Procenjuje se, takođe, da će zahvaljujući vosokim cenama nafte privredni rast Venecuele premašiti pet odsto, dok će u celini gledano ekonomija latinoameričkih zemalja doživeti rast od gotovo četiri odsto, što je izuzetan rezultat u poređenju sa zemljama južne Evrope. Finansijski stručnjaci prognoziraju da će od zemlja Starog kontinenta - Portugal, Španija i Italija - biti najviše pogođene krizom.

Evropska unija je nedavno objavila procene da će vrednost BDP-a evrozone u poslednjem kvartalu ove godine biti smanjena za 0,2 odsto.

- Razlike su upečatljive. Dok Španija preklinje da joj se odobri spasilački paket, Huan Karlos Ečeveri, finansijski ministar bivše španske kolonije -Kolumbije, hvali se da njegovoj vladi ove godine novi prihodi i nisu potrebni. U Kolumbiji se pojavljuju i novi simboli bogatstva, uključujući izgradnju najvećeg oblakodera, koji će imati 66 spratova i gde će biti smešteni šoping-molovi, kancelarije i stanovi - navodi Gardijan. 

Španski biznismen Venerando Lamelas, nadležan za taj projekat, rekao je za lokalni list da se ponaša u skladu sa diktatom vremena.

- Evropsko tržište nije u zavidnom položaju. S druge strane, Latinska Amerika postala je veoma značajna, a najbolje tržište u tom delu sveta je Kolumbija -  izjavio je Lamelas. Njegov primer slede i drugi Evropljani koji svoju šansu počinju da traže s druge strane Atlantika. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana