Tekst objavljen: 24.01.2013 8:28        


Za razliku od alkohola i duvana, koji će početkom februara poskupeti za novi iznos akciza (odnosno rast inflacije u prošloj godini od 12,2 odsto), vozači ne moraju da brinu.

Akcize: Država od svakog litra benzina uzme 50 RSD

Gorivo neće ove godine poskupljivati po osnovu povećanja državnih zahvatanja u svakom litru benzina i dizela, već će akcize na ovu „luksuznu” robu ostati na prošlogodišnjem nivou, kako predviđa i novi Zakon o akcizama.

Pakla cigareta mogla bi sada da poskupi za 10 dinara, a akcize za uvozna alkoholna pića u Srbiji koriguju se svake godine u februaru. Očekuje se da će akciza sledećeg meseca biti uvećana u proseku od osam do 10 odsto.
Država će, dakle, sve do 2014. godine, kada predstoji novo povećanje akciza na gorivo od 50 dinara, ove godine na svakom litru benzina i dalje zarađivati 49,6, a dizela 42 dinara.

Naredne godine akciza na evrodizel i D2 biće veća za čak četiri dinara – 46 dinara.

Poštujući preporuke Evropske unije o izjednačenju akciza na dizel i benzin one bi zaključno s 2015. godinom trebalo da se izjednače, posle čega će državna zahvatanja u litru benzina i dizela iznositi po 50, a tečnog naftnog gasa 40 dinara, što je za oko 10 dinara više nego sada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poskupljenje porez Srbija povećanje akciza akcize benzin gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana