Tekst objavljen: 11.01.2013 10:52        


Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov upozorio je da Srbija strukturnim reformama ove godine mora da smanji javni dug kako ne bi upala u dužničku krizu.

Altiparmakov: Srbiji ozbiljno preti dužnička kriza

Prema njegovim rečima, prošla godina završena je sa javnim dugom od 60 odsto, dok su rashodi za kamate porasli četiri puta.

- To je jasan znak da Vlada Srbije mora nešto da uradi. Neophodno je strukturno prilagodjavanje, dakle mora se završiti restrukturiranje javnih preduzeća, penzijska reforma i racionalizacija zaposlenosti u državnoj upravi. Ako to izostane, država će biti u problemu, a problem javnog duga može eskalirati - rekao je Altiparmakov.

On je kazao da eventualni vanredni izbori u 2013. godini ne bi značajno poremetili finasiranje buzetskog deficita, ali da su u ovoj godini neophodne strukturne reforme.

Altiparmakov je, ipak, istakao da je zaduživanje neophodno i da ono trenutno nema alternativu. - Ako se ove godine sprovodu reforme one će dati efekat tek 2014, 2015. i 2016. godine i zaduživanje će se morati nastaviti u tom međuperiodu - rekao je Altiparmakov i dodao da je dugoročno veoma problematično zaduživanje radi popunjavanja bužetskog deficita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomska kriza dužnička kriza altiparmakov Fiskalni savet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana