Tekst objavljen: 12.04.2013 12:50        


Plan koji je trenutno u fazi razrade mogao bi da bude poslednja i u isto vreme najbolja šansa za Jat, piše vazduhoplovni portal Tango Six blog

Arapi dolaze i dovode svoje ljude na čelo Jata

Kako se navodi, nacionalna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad, želi da postavi svoj operativni menadžment kojim bi efektivno vodila Jat, ali bi Srbija i dalje ostala većinski vlasnik Jata sa 51 odsto vlasništva.

Ono što je možda najzanimljiviji detalj je ponuda Etihada da u okviru novog partnerstva oni plate tzv. pre-delivery payment (prvu stavku nakon koje Erbasovi u Jatovom vlasništvu mogu sleteti u Beograd) i da preko banaka u Emiratima Jatu daju kredit za otplatu njegovih aviona po kamatnoj stopi koja je možda najniža trenutno u svetu. To bi, ukoliko se realizuje, bilo razrešenje potpisanog ugovora o kupovini novih Erbasova za Jat iz 1998. godine koji će zbog navedenog statusa Etihada kod Erbasa verovatno biti realizovan efikasnije i brže.
- U menadžment strukturi Etihad bi trebalo da ima CEO-a, CFO-a i COO-a. Predsednik upravnog odbora će biti Srbin koji će predsedavati nad tri člana odbora iz Srbije i tri člana odbora iz Etihada što će državi kao vlasniku obezbediti većinu za strateške odluke. Dnevno i operativno vođenje kompanijom, kadrovska politika i svi detalji koji su nekada bili u ingerenciji politike i aktuelnih političkih okolnosti biće na minimum pet godina kompletno prepušteni menadžmentu Etihada. Etihad će, pod uslovom da država preuzme sadašnje dugove, obezbediti operativni kapital i preuzeti deo obaveza iz ugovora Jata sa Erbasom - piše Tango Six.

Ono što Jat dobija u miraz sa partnerom kao što je Etihad su zajednički, veoma povoljni, ugovori za handling, znatno jeftinije gorivo, pogodnosti za putnike kao što su loungevi, frequent flyer programi, piše Tango Six.

Jat će se tako dugoročno vezati za Erbas jer je Etihad jedan od najvećih mušterija evropskog proizvođača putničkih aviona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jat airways Jat aviokompanije aviosaobraćaj avioni erbas airbus Srbija vazdušni saobraćaj ujedinjeni arapski emirati emirati UAE etihad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana