Tekst objavljen: 02.08.2013 9:00        


Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić razgovarali su sa predstavnicima kompanije Mubadala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o zajedničkim projektima.

Arapi ulažu stotine miliona u IT fabrike u Srbiji

Pre nego što se u Beogradu izgradi fabrika čipova, Srbija će dobiti centar za istraživanje i razvoj informacionih tehnologija, što je investicija vredna više stotina miliona dolara.

Iz Mubadale poručuju da žele partnerstvo sa našom zemljom. - Srbija je naša druga domovina. Nismo došli da postavljamo uslove, već da iznesemo predloge za partnerstvo. Došli smo da vam damo ideje i da vas podržimo. Tako rade pravi prijatelji - istakao je generalni direktor kompanije Mubadala Valed Ahmed Salim Almokarab al Muhairi.
Prva faza je izgradnja centra za istraživanje i razvoj informacionih tehnologija, gde bi se zaposlili naši vrhunski naučnici i inženjeri. Prema navodima iz kabineta prvog potpredsednika Vlade, samo investicija u projekat istraživanja i razvoja iznosila bi više stotina miliona dolara.

Drugi konkretan predlog kompanije Mubadala jeste izgradnja fabrike za proizvodnju sofisticaranih komponenti za avio-industriju.

- Ovo je od strateškog značaja za našu zemlju. Vlada Srbije će dati punu podršku i prihvatiti sve uslove sa namerom da ubrzamo proces saradnje u oblasti informacionih tehnologija - naglasio je Vučić.

Ministar finansija i privrede, Mlađan Dinkić, istakao je da će Mubadala doneti visoke tehnologije i investicije kakve do sada Srbija nije imala.

- Oni će obezbediti da se uposle naši vrhunski naučnici i da industrija znanja u budućnosti po izvoznim prihodima postigne uspeh kakav danas imamo u auto-industriji. To je tehnologija kakvu imaju samo vodeće svetske sile, što će od Srbije napraviti lidera u regionu u industriji znanja - izjavio je Dinkić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
UAE ujedinjeni arapski emirati emirati strani investitori strane investicije IT kompanije it industrija mubadala

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana