Tekst objavljen: 06.06.2013 8:50        


Rast bankarskog sektora značajno je usporen. Dinamične stope rasta ostvarene u periodu pre ekonomske krize, koje su u velikoj meri bile moguće na osnovu priliva jeftinog stranog kapitala, više nisu moguće - kaže Toma Ćukić, menadžer u konsultantskoj kući "Ej Ti Karni".

Banke će morati same da zarade ako žele da ostanu

On objašnjava da će zato srpski bankarski sektor, u kome dominiraju banke sa stranim kapitalom, morati da se prilagodi novonastalim okolnostima.

Na pitanje da li postoji potencijal rasta u srpskom bankarskom sektoru Ćukić odgovara da ako uzmemo ukupnu aktivu bankarskog sektora u odnosu na bruto društveni proizvod, kao pokazatelj koji je indikativan za potencijal rasta, i takav indikator posmatramo u zemljama u regionu, ali i zemljama razvijenijih regija kao što je Centralno-Istočna Evropa, Srbija ima potencijal.
Ćukić je naglasio da sa finansijskom krizom dolazi do promene načina finansiranja lokalnih banaka koje prelaze na model održivog finansiranja. To znači da moraju dominantno da se finansiraju iz lokalnih depozita.

Prema njegovim rečima, dodatni izazov je činjenica da u Srbiji tek treba da se reafirmiše dugoročna štednja i da su domaći izvori i dalje izuzetno skup izvor finansiranja za banke.

Istovremeno, oporavak privrede neće biti moguć bez podrške bankarskog sektora i nastavak kreditne aktivnosti je neophodan. Sa druge strane, sve to ograničava činjenica da je samo 30 odsto preduzeća u Srbiji kreditno sposobno, a prisutan je i visok udeo loših plasmana.

Ćukić je naglasio da sada već višegodišnja recesija smanjuje mogućnosti za rast prihoda banaka, kao i da je još prisutan trend smanjenja troškova u pravcu rasta profitabilnosti, i to kroz optimizaciju efikasnosti i povećanje produktivnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Duznik 06.06.2013 12:51

    Banke su najbolji deo srpske ekonomije. Eto, samo toliko od mene.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza Srbija bankarsko tržište bankarski sektor banka banke Toma Ćukić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana