Tekst objavljen: 20.02.2013 14:31        


Poslovne banke u Crnoj Gori nisu zainteresovane za uspostavljanje direktnog platnog prometa sa Srbijom, koji bi doneo višemilionsku uštedu privredi i građanima.

Banke ne interesuje platni promet sa Crnom Gorom

Centralna banka Crne Gore je septembra 2007. godine, nakon potpisivanja ugovora o plaćanju sa centralnim bankama Srbije i BIH, obezbedila "svu zakonsku infrastrukturu za ukljucivanje svih crnogorskih banaka u sistem kliringa mešunarodnih plaćanja, čiji je operater Narodna banka Srbije (NBS)".

Po podacima Srpsko-crnogorskog poslovnog kluba, platni promet izmedju Crne Gore i Srbije godišnje iznosi preko 700 miliona evra, a procena je da bi isključivanjem posredničkih banka bile postignute uštede za privredu i gradjane od oko 10 miliona evra.
U CBCG-u, međutim, navode da su za direktni platni promet bile zainteresovane samo dve od jedanaest poslovnih banaka u Crnoj Gori, ali da su one odustale od takvog, jeftinijeg i efikasnijeg načina plaćanja, te da banke "nemaju inicijativu" da se uključe u direktni platni promet sa Srbijom i BiH.

U krovnoj finansijskoj instituciji Crne Gore napominju da CBCG "nema zakonskog osnova" da bankama "nametne obavezu" korišćenja direktnog platnog prometa sa inostranstvom, jer se pristupanje takvom načinu plaćanja "zasniva na principu dobrovoljnosti".

U Centralnoj banci Crne Gore navode da u proteklih pet godina ni poslovne banke iz Srbije i BiH nisu pokazale "veći stepen zainteresovanosti za uključivanje" u direktni platni promet, te da je na taj nacin ostvaren "relativno mali obim transakcija".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija cg Crna Gora banka banke platni promet ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana