Tekst objavljen: 14.01.2013 8:10        


Dobiti kredit čija je mesečna rata jednaka plati ipak će ostati samo teoretska mogućnost koju nijedna banka neće dozvoliti. Narodna banka Srbije ukinula je ograničenja u vezi sa visinom mesečnog zaduženja i "loptu" prebacila na teren banaka koje su sada same odgovorne za procenu rizika.

Banke neće dati da čitava plata bude rata kredita

Banke su, pak, oprezne, i uglavnom ne menjaju već utvrđene načine procene kreditne sposobnosti plašeći se da ne dovedu u problem klijente, a samim tim i sebe pošto ne bi mogle da naplate potraživanje.




- Sberbanka još razmatra ovu odluku NBS, kojom bi, praktično, bilo dozvoljeno da visina mesečnog zaduženja klijenta može da bude jednaka plati klijenta - ističu u ovoj banci.

- Nova odluka, pre svega, pruža mogućnost lakšeg prevazilaženja problema u otplati kod klijenata koji su zapali u finansijske poteškoće. Iako se sada pruža mogućnost većeg prvobitnog zaduženja, tu opciju ne treba uzimati zdravo za gotovo, već samo kao okvir koji bi omogućavao lakše i fleksibilnije definisanje kreditne politike svake banke.

U ovoj banci mesečna rata kod hipotekarnih kredita može ići do 50 odsto prihoda klijenta i sadužnika, dok kod ostalih vrsta kredita mesečna rata može biti najviše 30 odsto od prihoda. Izuzetak je kada se klijent zadužuje u valuti u kojoj ima redovne prihode, pa mesečno zaduženje može ići i do 40 odsto.

Do sada su, podsetimo, propisi banke obavezivali da maksimalnu ratu utvrđuju po principu: plata minus potrošačka korpa za odraslog člana domaćinstva.

PROBLEMATIČNO

Prema podacima NBS, od 577 milijardi dinara kredita odobrenih stanovništvu, 49,6 odsto milijardi dinara je problematično, što čini 8,59 odsto. Učešće problematičnih kredita stanovništva još uvek je, po oceni NBS, na niskom nivou u poređenju sa ostalim sektorima i prosekom od 18,91 odsto za sve sektore posmatrane zajedno.
Ali banke često nisu dozvoljavale da se dođe do tolikog iznosa rate, rukovodeći se situacijom kod konkretnih klijenata i prateći njegove prilive i odlive po računu.

Banke uglavnom još analiziraju novu odluku NBS. Ni Komercijalna banka još nije izmenila važeće načine procene kreditne sposobnosti građana. U Banci Inteza ističu da će, pri odobravanju kredita, i dalje uvažavati stvarne finansijske mogućnosti svojih klijenata.

- Banke će pažljivo razmotriti odluke o eventualnim izmenama metoda procene kreditne sposobnosti u skladu sa brojnim faktorima koji je i određuju, uključujući redovnost i visinu zarade klijenata i njihovo imovinsko stanje, ali i finansijske obaveze i urednost u njihovom servisiranju - ističu u Inteza banci.

KAKO JE BILO

Nova odluka NBS, o utvrđivanju visine mesečne zaduženosti građana, u stvari predstavlja povratak na način obračunavanja dozvoljenog opterećenja zarade iz perioda pre 2004. godine. Prva ograničenja u zaduživanju građana uvedena su upravo te godine.

Prvo je bilo dozvoljeno da se zadužujemo do 30 odsto plate, a potom do 40 odsto. Izuzetak su činili samo stambeni krediti, gde je na ratu moglo da ode i pola plate.

Potom je usvojena formula sa potrošačkom korpom koja se oduzima od zarade, da bi sada svaka banka pojedinačno bila odgovorna za utvrđivanje kreditne sposobnosti svojih klijenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
limit banka banke krediti kredit zaduživanje Srbija klijent banke rate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana