Tekst objavljen: 31.03.2013 10:00        


Okružni sud u Njujorku odbacio je većinu tužbi za manipulisanje međubankarskom kamatnom stopom Libor koje su podneli privatni subjekti protiv velikih finansijskih institucija, kao što su Benk of Amerika, Dži Pi Morgan Čejs, Siti grupa, Berkliz, Rojal benk of Skotland, Kredi Svis i Dojče banka.

Banke priznale da su krive, sud odbacio tužbe

Sudija Naomi Ris Buhvald izašla je u susret zahtevu banka i odbacila tužbu za kršenje federalnih antimonopolskih zakona, i delimično odbacila optužbe za manipulacije na tržištu sirovina. Kao razlog za takvu odluku navedeno je nepoštovanje procedura i drugih pravila za prijavu potraživanja fizičkih lica.

Buhvald je, prema agenciji Rojters, rekla da njena odluka može izgledati neočekivano s obzirom na to da se nekoliko optuženih banaka već dogovorilo s vladinim službama oko plaćanja visokih kazni. Ona je dodala da, za razliku od državnih institucija, privatne tužbe moraju da ispune niz drugih zahteva, a to je ispunilo samo nekoliko njih.

Britanske banke Berkliz i Rojal benk of Skotland, kao i švajcarska UBS su prošle godine postigle dogovor s američkim i britanskim regulatornim institucijama o plaćanju visokih kazni zbog skandala s Libor stopom. Najvišu sumu, od 1,5 milijardi dolara, pristala je da plati UBS.

Jedan od ključnih instrumenata svetskog finansijskog tržišta, Libor međubankarska stopa se koristi za određivanje cena kredita, hipoteka, hartija od vrednosti, finansijskih proizvoda i ugovora. Visinu Libora određuje Britanska bankarska asocijacija na osnovu podataka koje joj dostavljaju banke članice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nameštanje libora libor sjedinjene američke države SAD banka banke ekonomska kriza svetska ekonomska kriza Amerika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana