Tekst objavljen: 16.07.2013 14:00        


Klijenti banaka koji otplaćuju zajmove u švajcarskim francima obradovali su se kada je Narodna banka Srbije najavila da će zajedno s poslovnim kućama pronaći rešenje za rate koje su drastično porasle u poslednjih šest godina.

Banke zasad pišu pisma zaduženima do guše

Još više su se obradovali kada su dužnici u istoj valuti u Hrvatskoj dobili spor protiv banaka. Međutim, u oba slučaja je radost kratko trajala. Preporuka koju je NBS ponudio je manje nego što su se klijenti nadali.

Šta treba da imaju na umu građani kada im stigne pismo s preporukom? Pre svega, da se dobro preračunaju i procene svoje mogućnosti. Bolje je zajam otplatiti brže i jeftinije. Tu bar ne treba velika mudrost. Bankari jasno kažu da neće doneti odluku koja će im umanjiti zaradu. A onda je sve ostalo više kozmetički tretman nego pomoć. Inače, u Srbiji ima 22.000 takvih kredita, vrednih 900 miliona evra, a 2.400 korisnika ima problema u otplati. Kada se većina njih zadužila, 2007. godine, jedna švajcarski franak je vredeo 47,69 dinara a juče je bio 95,63.
Naši “švajcarski” dužnici očekuju da im se jave banke koje su već spremne da usklade te zajmove s preporukom NBS-a. Neće još dugo čekati jer su banke uglavnom već pripremile predloge za klijente.

Klijenti koji imaju dug manji od 80.000 evra mogu ući u sistem olakšice. Oni bi dobili odgodu od tri godine. Za to vreme rata bi im bila između 12 i 19 franaka niža od one koju sada plaćaju.

Po formuli NBS-a, za zajam od 77.000 franaka, ili 47.300 evra, podignut 2008. godine na rok otplate od 25 godina a s kamatom od 3,9 posto, mesečno umanjenje bilo bi oko 6.000 dinara, ili 67 franaka.

Po isteku tri godine, klijent bi ostvario novi akumulirani dug od 2.412 franka. Kada se to raspodeli na preostale rate, nakon tri godine klijent će plaćati mesečni anuitet 415 franaka, a to je 15 “švajcaraca” više nego bez odgode.

Klijenti bi tako dobili nižu ratu, što u ova krizna vremena nije na odmet, ali bi ukupni trošak bio veći. Ali, izgleda da će i u tom slučaju još neko profitirati: Narodna banka Srbije će smanjiti udeo problematičnih kredita.

 Što se tiče poslovnih banaka, one bi dobile sigurniju otplatu i još bi više zaradile. Njima pomenuta varijanta odgovara jer su i naši klijenti sve spremniji da tuže banku. A šanse za dobijanje spora, posebno posle, nisu male. Međutim,može ih utešiti to što su kod nas sudski postupci maratonski.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija klijenti banke klijent banke krediti otplata kredita kašnjenje u otplati švajcarci krediti u švajcarcima banke banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana