Tekst objavljen: 29.03.2013 12:10        


Poreznici u Srbiji baš nemaju sreće s bogatašima. Naplata poreza na ekstraprofit završila se neslavno, a kako će ova priča o prijavljivanju imovine vrednije od 35 miliona, videće se. Tek, početak baš ne obećava jer su poreznici rok za prijavu s 31. marta pomerili na kraju juna.

Bogataši na kraju uvek "preveslaju" poreznike

Pre dva i po meseca nadležni iz Poreske uprave Srbije pozvali su sve koji imaju imovinu vredniju do 35 miliona da je prijave poreznicima. Očekivalo se oko 2.000 prijava, a do sada je stiglo tek 422.

Ukoliko izbegne da prijavi imovinu, odnedavno ga čeka i nova kaznena mera – platiće porez po stopi od tri odsto pomenute imovine. To znači da će „najsiromašniji bogataši” koji ne podnesu prijavu platiti porez od 1,050 miliona dinara.

Ekonomski ekspert Miroslav Prokopijević kaže da je "takve akcije i propise teško sprovesti. Oni koji imovinu poseduju, uvek imaju više motiva da je sakriju nego što su poreski službenici motivisani da je otkriju".

- Takve akcije nemamo samo mi već i druge zemlje u tranziciji na istoku Evrope. To nam govori da je poreski sistem loše koncipiran ili da se ne primenjuje na odgovarajući način. Dodamo li tome i korupciju koja je na ovim prostorima raširena – eto ambijenta u kojem ljudi koji treba da prijave taj porez s razlogom postaju veoma podozrivi bez obzira na način na koji su imovinu stekli - kaže on.

Često se može čuti da je prijavljivanje imovine vrednije od 35 miliona suvišan posao. Već deset godina u Srbiji je na snazi zakon kojim je regulisano unakrsno ispitivanje imovine. Poreska uprava ima i pristup svim registrima u koje je imovina upisana tako da su poreznicima mnogi podaci koje sada prikupljaju dostupni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija Srbija poreska uprava bogataši porez plaćanje poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana