Tekst objavljen: 27.03.2013 8:28        


Razvojna banka Vojvodine broji svoje poslednje dana. Od 8. aprila će po svoj prilici nastaviti rad u okviru Poštanske štedionice. Koliko se zna, menadžment Poštanske nije oduševljen tom idejom jer su već prihvatili Novu Agrobanku. Međutim, Štedionica je u potpunosti u državnom vlasništvu pa su očigledno nadvladali "viši interesi".

"Burazersko kreditiranje" došlo glave i RBV

Da li je baš sve ovako moralo da se završi i je li rešenje koje se pominje bolje od bankrota?

Manji problem

Branko Živković objašnjava da je RBV ipak manji problem za Poštansku štedionicu od Agrobanke. To govori i broj neosiguranih depozita. Ona ih je imala gotovo 400 miliona evra, a kod RBV-a se radi o sumi od sto miliona.
– Trebalo bi dobro pogledati sve finansijske pokazatelje vezane za RBV pa da se vidi da li bi bankrot bio celishodnije rešenje – objašnjava finansijski stručnjak dr Boško Živković.

 – Mislim da u strukturi poslovanja nije bilo sve trulo pa je taj dobar deo poslovanja doprineo da se donese odluka da Banka ne bankrotira.

O tome da li je oštrija kontrola mogla pomoći da se izbegne problem Živković kaže:

– Nijedna kontrola ne može da zameni dobro upravljanje bankom. Kod RBV-a imamo isti problem kao i kod Agrobanke: reč je o problematičnim kreditima koji su odobravani povezanim licima – ja bih to nazvao „burazerskim kreditiranjem”. Da su kontrole u samoj banci i van nje bile ozbiljnije, problem bi bio znatno blaži pa i lakši za reševanje.

Koncem prošle godine kao kandidati za preuzimanje RBV-a javile su se Folks banka, Sosijete ženeral, Unikredit, Sberbanka, kao ozbiljan kandidat pominjala se i AIK banka. Sve su odustale.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza Srbija državne banke propale banke banka banke RBV Razvojna banka Vojvodine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana