Tekst objavljen: 15.04.2013 8:30        


Ukupan promet čekovima u Srbiji u prva tri meseca ove godine bio je oko 10,06 milijardi dinara, dok je broj čekova u tom periodu bio 2.243.277, pokazali su podaci Udruženja banaka Srbije.

Čekovi u Srbiji uveliko način za preživljavanje

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je da su čekovi u Srbiji odavno prestali da budu instrument plaćanja i postali instrument kredita.

Tačno je da građani sve više traže čekove jer je to odavno prestalo da bude čak i samo instrument kreditiranja, već je instrument preživljavanja. To je veoma loše, naravno, ali to je naša stvarnost: s prosečnom zaradom od 350 evra po stanovniku i to je jedan od načina da se preživi – istakao je on.

Po Dugalićevoj oceni, ukupan promet koji se obavlja čekovima u Srbiji, ipak, nije toliki da bi izvršio pritisak na povećanje inflacije.

– Smatram da bankarima čekovi u suštini ne odgovaraju jer su komplikovani za obradu, a ostaju i bez prihoda koji bi dobili da je ista roba ili usluge plaćeni karticama – kaže direktor finansijskog portala Kamatica Dušan Uzelac.

– Ali standard je nizak i zato su se banke prilagodile situaciji i našle svoj interes. U Srbiji se razvilo čitavo sekundarno tržište čekova - dodaje on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dušan uzelac kamatica pad standarda standard Srbija kupovina na odloženo ček čekovi promet čekovima poček kupovina čekovima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana