Tekst objavljen: 19.07.2013 9:30        


Crnogorski Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) pažljivo prati dešavanja u Evropskoj uniji i regionu koja se odnose na kredite indeksirane u švajcarskim francima, saopštili su iz te organizacije i dodali da banke polako ali sigurno gube bitku na sudovima.

CEZAP: Banke polako gube bitke na sudovima

Austrijski Vrhovni sud, kako podsećaju iz CEZAP-a, nedavno je potvrdio presudu Trgovačkog suda u Beču kojom je ugovor jednog klijenta sa bankom za kreditiranje u švajcarskim francima proglasio ništavnim jer banke u ugovoru nisu objasnile rizike.

Takođe, u Poljskoj, zemlji u kojoj je uz Mađarsku plasirano najviše kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima (CHF), donesena je pozitivna prvostepena presuda u kolektivnoj tužbi oko 1.250 hiljada klijenata protiv banke BRE, zbog neutemeljenog menjanja kamatne stope u kreditima vezanim za CHF.

Vlada Hrvatske je definisala konačan predlog izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju oko kojeg su se mjesecima vodile žestoke rasprave.

- U zakonskom predlogu je zadržan model zaštite dužnika u francima ministra finansija Hrvatske Slavka Linića, prema kojem će banke morati da vrate kamatne stope i marže na početni nivo, što znači da da će rata kredita u švajcarcima biti oko 20 odsto manja - navedeno je u saopštenju CEZAP-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otplata kredita kašnjenje u otplati stambeni krediti stambeni kredit tužba sud presuda švajcarci krediti u švajcarcima banka banke Crna Gora cg

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana