Tekst objavljen: 24.05.2013 16:50        


Ekonomska kriza, prema anketi, nije uticala na potrošnju u Crnoj Gori jer je prošle godine prosečno domaćinstvo trošilo 21 euro više nego za vreme takozvanog ekonomskog buma u 2007. godini. Međutim, domaćinstvo sada, iako troši više, može manje da kupi jer su godišnje stope inflacije, tokom proteklih pet godina, iznosile između tri i četiri odsto.

Crna Gora: Potrošnja prosečnog domaćinstva 581 EUR

Prosečna mesečna potrošnja domaćinstva u prošloj godini je bila 581 euro, od čega se na hranu i bezalkoholna pića odnosi 188 eura, na troškove stanovanja, vodu i struju 81 euro, troškove prevoza 66, odeću i obuću 49 eura. To pokazuju podaci iz ankete o potrošnji domaćinstava za prošlu godinu koju je uradio Zavod za statistiku Monstat.

Prosečni prihod domaćinstva je bio 607 eura, što znači da, prema statistici, domaćinstvo mesečno uštedi 26 eura.

U anketi je učestvovalo 1.263 domaćinstava, od čega 824 iz gradskog područja i 439 sa seoskog. Prosečan broj članova domaćinstva bio je 3,3. Prosečna potrošačka korpa tokom prošle godine iznosila je oko 800 eura, a ona se odnosi na četvoročlanu porodicu.

Anketa je obuhvatala i pitanje o snadbevenosti domaćinstva tehničkim uređajima, pa je iz odgovora zaključeno da Internet ima 29,2 odsto, a računar 37,1 odsto domaćinstava. Na seoskom području Internet ima 15 odsto domaćinstava.

Putnički automobil ima svaka druga porodica ili 52,5 odsto.

Radio je izgleda zaboravljeni uređaj u glavnom gradu, jer ga poseduje 14,6 odsto podgoričkih domaćinstava, dok ga na seoskom području ima 44,7 odsto domaćinstava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Crna Gora potrošačka korpa potrošnja prihodi domaćinstva kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana