Tekst objavljen: 09.01.2013 9:22        


Najveći deo novca koji se u 2012. slio u državnu kasu, oko 70 odsto, došao je od plaćanja obaveznog PDV-a i od akciza. Građani su svakodnevnim kupovinama preko PDV-a u 2012. u budžet upumpali oko tri milijarde evra, što je skoro polovina ukupnih prihoda.

Da nam nema pušača i vozača ne bi bilo ni budžeta

Za gotovo četvrtinu prihoda, oko 1,4 milijarde evra, zaslužne su akcize koje posredno plaćaju pušači, vozači i ljubitelji alkohola.

Krediti pokrivaju deficit

Prema planu Ministarstva finansija, deficit budžeta će u ovoj godini biti prepolovljen. Umesto prošlogodišnjih 6,1 odsto, svešće se na 3,6 odsto, što je nešto više od milijardu evra. Tu milijardu ćemo i sledeće godine, tvrde ekonomisti, morati da krpimo novim zaduživanjem. Vladi ostaje da se dalje zadužuje evro i dinarskim obveznicama, da prodaje državne kompanije, poput Telekoma ili Galenike, ili da ponovo traži kredite stranih vlada i međunarodnih institucija.
U Srbiji su akcize i PDV dominantan način za punjenje budžeta, dok su drugi prihodi, poput carina, donacija ili ostalih poreza daleko manji. Prema zakonu o budžetu za ovu godinu, Srbija će umesto prošlogodišnjih nešto više od 700 milijardi dinara prihoda, imati preko 900 milijardi.

Ekonomisti tvrde da je budžet prepumpan, iako je krajem godine, glavni adut - PDV - povećan s 18 na 20 odsto, akcize na cigarete s 33 na 43 dinara, a na dizel gorivo, na primer, akciza je pet dinara veća.

Aleksandar Stevanović, ekonomista Centra za slobodno tržište, kaže  da je toliko povećanje prihoda nerealno.

- Biće problema s budžetom za ovu godinu, jer će zafaliti prihoda. Budžet će verovatno morati ponovo da se planira tokom leta, to je neminovnost. Nije mi jasno na osnovu čega su planirali toliko povećanje prihoda. Uostalom, postoji nešto što se zove optimalna stopa oporezivanja, koju zapravo možete da naplatite. Mi smo odavno prešli taj procenat. Zato preduzetnici kod nas gledaju da nekako pređu državu i beže u sivu zonu - kaže Stevanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
budžet budžetski deficit Srbija ekonomska kriza PDV povećanje PDV-a akcize

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana