Tekst objavljen: 17.12.2012 13:41        


Glumac Žerar Depardje odriče se francuskog državljanstva pošto se oseća "uvređenim" zbog kritika na račun njegovog preseljenja u Belgiju kako bi izbegao poreze.

Depardje uvređen, neće više da bude Francuz (Siiebi/ CC-BY-SA 3.0/ Wikimedia Commons)

U otvorenom pismu upućenom premijeru Francuske Žan-Marku Erou, koje je objavio list Žurnal de dimanš, 63-godišnji glumac je naveo: "Ne tražim da se moj potez odobrava, ali barem bi mogli da mi iskažu poštovanje".

Depardje se pridružio nekim od najbogatijih poslovnih ljudi Francuske koji su prešli u Belgiju nakon odluke socijalističke vlade da oporezuje sa 75 odsto godišnje prihode svojih državljana koji premašuju milion evra.
Ranije ove sedmice, premijer Ero opisao je odluku Depardjea da napusti Francusku kao "patetičnu".

U svom pismu, Depardje je ocenio da nikoga ko je do sada napustio Francusku nisu toliko uvredili kao njega. "Ko ste vi da me na taj način vređate", upitao je glumac premijera, dodajući da je uvek plaćao poreze.

- Odlazim jer vi smatrate da uspeh, kreacija i talent, koji nas čini različitim, treba da budi kažnjeni. Nemam šta više ovde da tražim, vraćam vam pasoš - napisao je uvređeni glumac.

- Nikada nikog nisam ubio, ništa nisam zgrešio, platio sam porez od 145 miliona evra državi u poslednjih 45 godina, zaposlio 80 ljudi. Ne očekujem ni grdnju ni pohvalu, ali ne dozvoljavam da me bilo ko naziva jadnikom - navodi se u pismu.

- Vraćam vam pasoš i moje socijalno osiguranje, koje nikada nisam ni koristio, ja sam pravi Evropljanin, građanin sveta, čemu me je naučio moj otac - dodao je glumac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bogataši ekonomska kriza porez Francuska Žerar Depardje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana