Tekst objavljen: 19.04.2013 8:50        


Dijaspora i Srbi iz regiona moći će preko Privredne banke u Srbiju da šalje novac, za čije podizanje neće biti plaćana provizija.

Dijaspora šalje novac u Srbiju bez provizije

Direktorka Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković je podsetila da danas u Srbiji neke od banaka za transfer novca naplaćuju i 10 odsto. Ona je kazala da je srpska dijaspora prošle godine, prema podacima Svetske banke, kroz doznake u zemlju poslala 2,7 milijarde evra.

Predstavnik Privredne banke Miodrag Salai rekao je da će ta banka pored besplatnog transfera novca, otvoriti i telefonske linije i elektronsku adresu kako bi zainteresovanim pružila informacije o mogućnostima deviznog i finansijskog poslovanja i ulaganja u Srbiju.
- To je novac koji dolazi legalnim tokom, a postoji i onaj koji ide nezvaničnim - kazala je Drašković i dodala da sporazum sa Privrednom bankom ima, izmedju ostalog, cilj da kroz specijalne pogodnosti iz sporazuma omogući da još veći deo novca u zemlju stiže preko banaka.

Drašković je rekla da veruje da sporazum sa Privrednom bankom predstavlja talas većeg okretanja države prema dijaspori u ekonomskom delu i pozvala i ostale banke da se odreknu provizije.

Srbija je, kako je ukazala Drašković, među prve tri zemlje na svetu po doznakama koje dolaze iz inostranstva, a među poslednje tri po investicijama dijaspore.

- Odnos doznaka i investicija koje dolaze iz dijaspore u svetu je 50:50 a u Srbiji 90:10. Verujemo da će ovaj korak kao i povezivanje dijaspore sa zavičajnim udruženjima povećati ulaganja. Verujemo da je budućnost u malim i srednjim investicijama - kazala je Drašković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija doznake slanje novca Privredna banka Beograd gastarbajteri dijaspora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana