Tekst objavljen: 15.01.2013 7:46        


Dinar je za mesec dana ojačao 1,7 odsto, a za dve nedelje 1,6 odsto. Dešava se nešto što nije uobičajeno kada je reč o domaćoj valuti za ovo doba godine - da jača.

Dinar jača, rate kredita u evrima padaju

Ovako stanje najviše pogoduje svima koji su zaduženi u evrima - građanima koji otplaćuju kredite ili plaćaju kiriju za stan, preduzećima, ali i uvoznicima.

Borislav Brujuć, predsednik Udruženja menjača Srbije, kaže da je poslednjih nedelja veća ponuda deviza nego što je to bio slučaj ranije.

To je i logično, jer su mnogi pribegavali prodajom evra da bi kupili neophodne potrebštine za slavu, doček nove godine, Badnjeg dana, Božića i Srpske nove godine. Naravno nešto priliva je bilo na osnovu dolaska naših ljudi iz inostranstva, kao i stranih turista.

- Deviza ima. Delimično i zbog toga što su građani menjali evre zbog slava i praznika, ali i među bankama je bilo više ponude. Teško je predvideti budućnost, ali ipak po svemu sudeći kurs će ostati stabilan - ističe Brujić.

I ekonomisti dele isto mišljenje. Situacija se na deviznom tržištu se stabilizovala.

- Kurs je tokom prošle godine oslabio osam odsto, tako da bi 2013. mogli da očekujemo relativno stabilan kurs. To je i u skladu sa namerom Narodne banke Srbije da ostvari infalciju od maksimalno pet i po odsto - ukazuje Goran Nikolić, sa Instituta za evropske studije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizni kurs kursna lista nbs evro dinar banka banke rate kredita rate krediti kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana