Tekst objavljen: 31.12.2012 13:16        


Još jedna godina je iza nas, i dok sumiramo utisake, i "oduzimamo se" kad se presaberemo, da vidimo kakva nam je bila naša valuta u minulim mesecima.

Dinar u 2012. srušio vladu, šta nam sprema u 2013?

U igri valutnih ratova dinar je imao itekako veliku ulogu, jer je "srušio" bivši režim. Bar tako kažu pojedini stručnjaci.  - A ako nije bukvalno bio rušilac onda je bar doprineo padu režima u velikoj meri - kaže ekonomista Goran Nikolić.

Prema podacima Narodne banke Srbije, dinar je najnižu vrednost prema evru ove godine imao 9. avgusta - 119,0723 dinara za evro, a najjači je bio 11. januara, kada je zajednička evropska valuta vredela 103,6922 dinara. Pred kraj godine dinar se stabilizovao između 111 i 115 dinara za jedan evro.
Prema njegovim rečima, ekonomisti u Narodnoj banci Srbije "pustili su” da kurs padne nekoliko procenata za kratko vreme i vrlo je moguće da su tako doprineli padu režima.

- Ukoliko nekome pred izbore oboriš kurs 10 procenata, pa svakakako da mu nećes pomoći, naprotiv - kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima, u prvoj polovini godine Narodna banka Srbije se ponašala neobično: ponašala se kao da je politički nezavisna, što je iznenadilo tadašnju vlast, to je bio, kako kaže fenomen za stručnjake.

Međutim, u nekim drugim očima, i u nekim analizama, dinar uopšte nije bio junak koji ruši sve pred sobom. Naprotiv, međunarodni ekonomski portal Blumberg svrstao je srpski dinar na četvrto mesto najgorih svetskih valuta.

Neslavno četvrto mesto najgorih svetskih valuta naša nacionalna valuta zauzela je na listi od 178 zemalja, a društvo joj prave ganski cedi, indijski rupi i ugandski šiling.

Šta nas čeka u 2013?

Na startu godine koju ispraćamo evro je vredeo 104,64 dinara, a u novu 2013. ulazimo sa evropskom monetom vrednom 113,75 dinara. A šta nas tamo čeka?

Sve u svemu, nema razloga za nervozu kada je kurs dinara u pitanju. Naime, devizne rezerve NBS od preko 10 milijardi evra četiri puta veće od novčane mase. To znači da bi, u slučaju da svi građani, preduzeća i kompanije žele svoje dinare na tekućim računima i u kešu da razmene za evre, NBS mogla sve da ih isplati sa četvrtinom deviznih rezervi.
Kako Nikolić tvrdi, imaćemo verovatno stabilan kurs u prvoj polovini 2013. Sa tim prognozama saglasni su i neki privrednici.

Bankari očekuju da pod uticajem sezonskog efekta, odsustva sporazuma sa MMF-om i slabih očekivanja u evro zoni, kurs na kraju prvog kvartala 2013. godine iznositi 115 dinara za jedan evro.

U drugom i trećem kvartalu iduće godine bankari očekuju da bi dinar ojačao prema nivou od 113.

Pozitivan efekat bi došao kao posledica skromnog ekonomskog oporavka u EU, što utiče na naš izvoz, zatim na javne investicije i prilive stranih direktnih ulaganja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar devizni kurs valuta Srbija ekonomija ekonomska kriza 2012. 2013.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana