Tekst objavljen: 24.12.2012 15:05        


Optimizam koji širi ministar ekonomije Mlađan Dinkić da će nam u 2013. godini krenuti nabolje je na staklenim nogama i nema uporište u realnosti, kaže Milan Ćulibrk, ekonomski analitičar.

"Dinkić širi lažni optimizam, preti nam bankrot"

On tvrdi da predviđeni izvoz Fijata i poljoprivrednih proizvoda nije nešto na šta možemo sigurno da računamo, kao i da prezaduženost i velika nezaposlenost teško opterećuju srpsku privredu.

- Rast izvoza automobila upitan je zbog ekonomske krize u evropskim zemljama i pada kupovne moći, a što se tiče poljoprivrede, kod nas je situacija u stilu "šta nam dragi Bog da" - kaže Ćulibrk.

- Na početku ove godine imali smo procene da ćemo ostvariti privlačenje stranih investicija u vrednosti od dve milijarde evra. To se nije dogodilo, a imamo najveću inflaciju u Evropi. Ukoliko se i ostvari rast od dva odsto, to samo znači da se vraćamo u 2008. godinu, a treba znati da samo za naplatu duga dospeva između dve i tri milijarde evra. Javni dug je već sada premašio 60 odsto BDP, a do kraja 2013. mogao bi dostići i 65 odsto. Da podsetim, pre dve godine zakonom smo se obavezali da nećemo preći cifru od 45 odsto - navodi on.

Ćulibrk smatra i da Srbija još nije izbegla bankrot i dodaje da smo "na opasnoj granici zaduženosti".

- Nezaposlenost u Srbiji je dostigla 28 odsto, što je alarmantno ako se zna da imamo milion i 700.000 penzionera. Ukoliko bi država sprovela reformu sistema javnih preduzeća bilo bi još 50.000 do 100.000 nezaposlenih jer je evidentan višak od 15 do 20 odsto zaposlenih u javnim preduzećima - upozorava on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Milan Ćulibrk Mlađan Dinkić Srbija ekonomska kriza dužnička kriza bankrot

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana