Tekst objavljen: 11.01.2013 16:27        


Kurs dinara već mesecima je stabilan, a ovih dana domaća valuta i dodatno jača, pa tako „preti” da se spusti i ispod 112 dinara za jedan evro. Za većinu naših građana, ukoliko izuzmemo izvoznike, to je svakako veoma dobra vest.

Do kada ćemo se radovati stabilnom dinaru

S obzirom na to da smo više navikli na turbulentnost dinara, a neretko poslednjih godina i pad vrednosti uoči novogodišnjih praznika postavlja se pitanje do kada možemo da računamo s ovim „blagostanjem”.

Iako u Narodnoj banci u svakoj prilici ističu da oni nisu zaduženi za kurs, već za stabilnost cena, čini se da su svojim merama ipak više efekta postigli baš na polju kursa dinara. Otuda ne moraju ni da strahuju da će im se rast kursa preliti i na cene. Jer, iako je lane NBS ciljala inflaciju od maksimalnih šest odsto, činjenica je da je, prema poslednjim podacima za novembar dostigla 11,9 odsto.
Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije kaže da je stabilnost dinara posledica mera Narodne banke Srbije. – Tu je i efekat psiholoških očekivanja, a ona su sada na strani stabilnosti dinara – smatra Nikolić.

Po njemu, NBS ne bi smela da dozvoli dalje jačanje dinara, jer bi tako ugrozila konkurentnost privrede. Zato očekuje da narednih dana NBS reaguje u obrnutom smeru od onoga što je činila prošle godine, a to je da kupuje evre na međubankarskom tržištu.

Podsećanja radi, centralna banka je lane, radi spasavanja dinara prodala 1,348 milijardi evra, a samo jednom je intervenisala u obrnutom smeru i to 15. oktobra kada je kupila pet miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar kursna lista devizni kurs ekonomija ekonomska kriza Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana