Tekst objavljen: 17.06.2013 9:10        


Rezultati poslovanja banaka u 2012. godini pokazali su da je i u bankarskom sektoru došlo do pogoršanja finansijskih rezultata, jer je iskazana dobit manja, a gubici veći nego u prethodnoj godini.

Dobit banaka 350 mil. evra, gubici 117 miliona

Od 31 banke u Srbiji 11 banaka ima visoke profite, 10 banaka ima simboličan plus, dok 10 banaka posluje sa gubitkom.

Na slabe finansijske rezultate banaka uticali su u prvom redu visoki otpisi nenaplativih potraživanja i rast rezervacija za loše kredite, dok su prihodi od kamata bili čak nešto ispod nivoa iz prethodne godine, uprkos visokoj inflaciji. Stoga je i ukupna dobit , kao i neto dobit bankarskog sektora bila značajno manja nego u prethodnim godinama, uz trend daljeg smanjenja i rast broja banaka kojima se rezultati pogoršavaju.
Ukupna dobit bankarskog sektora iznosi 350 miliona evra, dok su ostvareni gubici dostigli 117 miliona evra.

Najveću dobit ostvarile su Banka Inteza, Unikredit i Rajfajzen banka, a najveće gubitke NLB, Alfa i Vojvođanska banka.

Ako se tome doda i ceh koji se plaća iz budžeta za Agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine, koje su ostvarile rekordne gubitke,prema pisanju lista Nova ekonomija, bilans uspeha ukupnog bankarskog sektora faktički bi bio negativnim.

Na tržištu se tako pojačava polarizacija banaka: jedna trećina ima stabilne profite, trećina je na granici, a trećina se bori za opstanak. Uzrok gubitaka su rastuća nenaplativa potraživanja i loše upravljanje doveli su do gubitka u 10 banaka.

U 2012. godini dobit je ostvarila 21 banka u visini od oko 350 miliona evra. Kako je, međutim, iskazani gubitak znatno veći nego 2011. godine, a dobit manja, neto rezultat poslovanja banaka u 2012. godini je znatno slabiji, a ukoliko se dodaju i gubici Agrobanke i RBV, duboko je u negativnoj zoni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija 2012. bankarsko tržište bankarski sektor banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana