Tekst objavljen: 31.05.2013 12:10        


Narodna banka Srbije prošle godine knjižila je dobit od 4,24 milijarde dinara, a najznačajniji izvori prihoda bili su od kamata, kao i naknada i provizija koje su iznosile 21,4 milijarde dinara. Istovremeno, rashodi po ovom osnovu bili su 13 milijardi dinara.

Dobit NBS zahvaljujući kamatama i proviziji

Ukupna dobit koja je proistekla iz kursnih razlika iznosila je 53,5 milijardi dinara, što je višestruko više nego u 2011. kada je iznosila 8,4 milijarde.

- Glavni prihod NBS je od ulaganja u hartije od vrednosti, značajni su i prihodi od naknada i provizija, a što su ujedno i rashodi. Primećuje se da i troškovi zarada imaju trend pada u poređenju sa 2011. za 280 miliona dinara, kao i ostali poslovni rashodi za 1,7 milijardi dinara. Ali, najveći uticaj na neto dobitak je od pozitivnih kursnih razlika - kaže Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

Zato je potreban i oprez jer to povećava rizik da ove godine bude ostvaren drugačiji rezultat, pošto devizni kurs može da se okrene u drugom smeru.

- Pozitivno je to što je, uprkos značajnom nivou intervencija, ostvarena dobit koja je značajno viša od prošlogodišnje. Time će se s jedne strane povećati kapital Narodne banke, što je važno za kredibilitet monetarne politike, a s druge strane, značajan iznos novca biće prebačen budžetu što će biti doprinos procesu fiskalne konsolidacije - ističe Nikola Fabris, profesor Ekonomskog fakulteta.

U poređenju sa 2011. broj zaposlenih u 2012. veći je za 90. Ivan Nikolić, član Saveta guvernera, kaže da se plate u NBS unazad tri godine nisu povećavane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hartije od vrednosti kapital provizija nbs prihodi monetarna politika dobit kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana