Tekst objavljen: 14.01.2013 14:52        


Država Srbija će za pomoć osnivanju informacionih tehnoloških (IT) firmi u 2013. izdvojiti ukupno do milion evra.

Država daje po 25.000 evra za start-up IT projekte

Kako je najavila savetnik u srpskom ministarstvu finansija i privrede Jasna Matić, državni program podrške domaćoj IT industriji biti završen do kraja februara i da će će, pored subvencija do 25.000 evra za "početnike" (start ap), imati još tri komponente.

To su, kako je precizirale, podrška firmama koje se bave autsorsingom, odnosno izradom programa za strane kompanije, podrška za razvijanje sopstvenih programa i rad na privlačenju velikih stranih firmi da otvaraju razvojne centre u Srbiji.

Prema rečima Matićeve, planirano je da se uvedu i olakšice za zaposlene za preduzeća koja se bave autsorsingom, odnosno pisanjem samog programskog koda, za softver koje je već osmislio strani partner.

- Još razmatramo detaljne modalitete kako bi to izgledalo, ali to je nešto što su i druge zemlje uradile. Verovatno će ići u pravcu oslobođenja, odnosno smanjenja poreza na plate zaposlenih i donekle doprinosa - kazala je savetnica ministra finansija i privrede.Matićeva je kazala da ima mišljenja da je autsorsing niži stepen vrednosti, nešto kao lon posao u tekstilnoj industriji, ali je ocenila da je za zemlju koja tek treba da doživi veliki razvoj IT-a, kao što je Srbijim, važno da se podrži sve komponente. Prema njenim rečima, Srbija će se u pomoći novoosnovanim (start-ap) preduzećima osloniti na takozvani čileanski model.

Po tom modelu, precizirala je, raspisuju se konkursi za najbolje IT ideje koje se onda podržavaju sa 25.000 evra, na period od šest meseci, uz obavezu da se nađe i poznati finansijer koji bavi informacionim tehnologijama.

- Srpskim firmama treba pomoći i da osvoje nova tržišta, da nađu klijente i u autsorsing biznisu i u proizvodnji sopstvenih programa - istakla je Matićeva i dodala da će država pomoći kroz organizaciju izložbi ili slanje delegacija na potencijalna izvozna tržišta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ICT IT kompanije start up start-up informatičke kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana