Tekst objavljen: 13.12.2012 8:00        


Priprema se pravilnik koji će omogućiti da poreznici od februara započnu davno planiranu, a nikada realizovanu unakrsnu kontrolu imovine i prihoda. Početku kontrole prethodiće javni poziv koji će Ministarstvo objaviti u subotu, a kojim će svi oni koji poseduju neprijavljenu imovinu dobiti priliku da je prijave, bez sankcija.

Država se sprema da zaviri u novčanik bogatašima

Sa detaljima nameravane kontrole, a kojom bi trebalo da se spreče situacije u kojima oni koji imaju najviše novca ne plaćaju porez državi, javnost bi trebalo da bude bliže upoznata u petak.

- Neophodan je sistemski, a ne selektivan pristup. Biće potrebno da se krene od najvrednijih nekretnina, udela u preduzećima i akcija. Kako će tačno funkcionisati unakrsna kontrola, znaćemo kada se objavi pravilnik - kaže Radulović. Tada će biti poznato i da li će poreznici odmah proveravati imaju li vlasnici pokriće za sve što poseduju ili će im sada dostavljene "imovinske karte" zapravo biti polazna tačka i reper za kontrolu nakon određenog vremenskog perioda.
Takođe, biće obelodanjen i tim koji će odrediti ko spada u grupu bogatih koji će morati da dokažu poreklo svog bogatstva.

- Pretpostavljam da je realno da granica bude između 250.000 i 300.000 evra - kaže Saša Radulović, poreski konsultant.

On objašnjava da "ako je limit mali, onda se gubite u velikom broju ljudi. Većina građana ima neki stan, možda i ušteđevinu, ali bitno je de se usredsrede na najvredniju imovinu".

- Postoji, međutim, jedan problem sa ovim metodom. To je, zapravo, način da se legalizuje imovina, koja je stečena od prihoda koji nisu zakonski oporezovani. Znači, ne pristupate oduzimanju nelagalno stečene imovine, jer to možete samo u krivičnom postupku u određenim situacijama. Ako samo uradite unakrsnu kontrolu, onda tu imovinu legalizujete naplaćivanjem poreza od 20 odsto - kaže Radulović.

Ovo nije prvi put da se građani Srbije pozivaju da dostave spisak svog vlasništva. Unakrsnu kontrolu je predvideo zakon iz 2002. godine, a rok za prijavu je bio tokom 2003. Efekata nije bilo. Javio se neznatan broj bogatih, a na udaru unakrsne kontrole ih se našlo još manje.

Radulović navodi da je "verovatno obrazloženje da nije bilo podzakonskih akata, da nema baza podataka, a, zapravo, nije bilo volje. Problem su i selektivne najave ministra ko će biti na meti. Pozivaju se stečajni upravnici, tajkuni, advokati..."

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
porez poreznici utaja poreza imovina bogati

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana