Tekst objavljen: 06.12.2012 9:30        


Sudbina Privredne banke Beograd uskoro će biti u rukama privatizacionog savetnika. Da li će banka, u kojoj država ima 65 odsto vlasništva, biti dokapitalizovana, pripojena nekoj drugoj banci, ili će se privatizovati prodajom paketa akcija, odlučiće se nakon analize finansijskog i pravnog savetnika za koga je u sredu objavljen javni poziv.

Država traži novog gazdu za Privrednu banku

Privredna banka Beograd se u javnosti "provlačila" uz problematičnu Agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine. Država je, na ime dokapitalizacije, ove godine upumpala u ovu banku dve milijarde dinara, odnosno oko 20 miliona evra.

Tri godine gubitaka

Privredna banka Beograd beleži gubitak u poslovanju u protekle tri godine. Završni račun za 2011. godinu uknjižio je gubitak od 793 miliona dinara. Država je i ranije planirala da proda svoj udeo u ovoj banci, koji se, u međuvremenu, povećao zbog dokapitalizacije.
Strani mediji su kao zaintersovane kupce navodili rusku VTB banku, Gazprombank OJSC i jednu banku iz Abu Dabija. Jedna od njih, VTB banka je, preko Moskovske banke, već prisutna na tržištu Srbije.

Bankarski sektor se neminovno ukrupnjava. Posle "utapanja" problematične Agrobanke u Poštansku štedionicu, najavljuje se da bi slična sudbina mogla da zadesi i Razvojnu banku Vojvodine. Za nju su, bar nezvanično, zainteresovane tri banke: niška AIK banka, Erste i Sosijete ženeral.

Kada je reč o Komercijalnoj banci, ona će, najverovatnije, čekati neki bolji trenutak za prodaju. Država ju je dokapitalizovala, čime zadržava većinsko vlasništvo, a trenutno se sa manjinskim akcionarima dogovara se stavi moratorijum na prodaju na određeni period.

Model manjiskog vlasništva međunarodnih institucija, poput EBRD, koji je primenjen u ovoj banci, biće "ideja vodilja" za sudbinu još nekih banaka u državnom vlasništvu, poput Poštanske štedionice.

Srpska banka, koja je danas u potpunom vlasništvu države, još uvek čeka da se strategijom definiše njena sudbina.

Zasada je poznato da će ova banka, a koja je izrasla iz nekadašnje finansijske institucije koja se isključivo bavi platnim prometom za vojnu industriju, i dalje zadržati rad sa pravnim licima kao prioritet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza Srbija privatizacija državne banke banke Privredna banka Beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana