Tekst objavljen: 08.08.2013 9:45        


Iako avgust mnoge podseća na odmor, slobodne dane i razonodu, taj mesec je period u kome su se u Evropi, i šire, tokom protekle dve decenije, dogodile razne finansijske krize, upozorava londonski poslovni magazin Ekonomist.

Ekonomist: Avgust - mesec loših ekonomskih vesti

Glasilo britanske poslovne elite ocenjuje da su te krize i "udesi" na tržištu događali i usled "komotnog" ponašanja glavnih menadžera i drugih ljudi iz vrhunske upravljačke strukture, jer oni svoje poslove, u udarnom letnjem mesecu, često ostavljaju neiskusnim saradnicima.

Ekonomist navodi da je, naprimer, u avgustu 1993. došlo do sloma Evropskog mehanizma deviznih kurseva, a Rusija je u istom mesecu 1998. objavila drastičnu devalvaciju svoje valute rublje i istovremeno priznala da ne može više uredno da servisira dugove.

U javnosti se, kako dalje podseća Ekonomist, prvi put o globalnoj kreditnoj krizi počelo govoriti tokom avgusta 2007. godine, a tržišta akcija su u osmom mesecu 2011. doživela "opasan potres", nakon što su SAD izgubile najviše kreditni rejting, a neke zemlje evrozone zapale u tešku dužničku krizu.

Svi ti stresni događaji ipak nisu bili slučajni, a Ekonomist logičko objašnjenje za takve krizne situacije nalazi i u neodgovornom ponašanju mnogih vrhunskih menadžera koji svoje poslove, u toku leta, često prepuštaju nedovoljno sposobnim mlađim saradnicima.

Takva praksa ne postoji samo u Evropi. Čak i mnogi američki biznismeni i menadžeri, koje bije glas da " ne mogu živeti bez svojih ofisa", tokom letnjih meseci, ipak uzimaju po nekoliko dana pauze i takođe prepuštaju najodgovornije poslove manje kompetentnim stručnjacima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija dužnička kriza ekonomska kriza svetska ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana