Tekst objavljen: 26.12.2012 16:15        


Evropska unija je glavni investicioni partner Srbije, a 80 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije odvija se sa EU i zemljama CEFTA sporazuma, rečeno je na konferenciji "Zašto EU a ne Rusija - ekonomski aspekti".

Ekonomisti: Rusija ne može Srbiji da zameni EU

- Ako Srbija u narednom periodu postane član EU, to ne samo da ne bi ometalo dalji razvoj ekonomske saradnje s Rusijom, već bi moglo da pomogne da se poveća obim izvoza - rekao je Ivan Knežević, zamenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji.

Srbija gubi milijardu evra godišnje jer nije član EU

Knežević je istakao da Srbija kao zemlja kandidat ima pravo na bespovratnu pomoć iz EU od 2,2 miliona evra godišnje, a od 2012. do 2014. moći će da računa na pomoć od 20 miliona evra godišnje. - Da smo članica EU sa sadašnjim nivoom BDP-a iz evropskih fondova, mogli bi da dobijemo 1,2 miljardi evra godišnje, što znači da gubimo milijardu evra svake godine - kaže Knežević.
- Kad Srbija uđe u EU, sporazum s Rusijom neće doneti gubitke. EU s tom zemljom ima sporazum o partnerstvu, a dok mi postanemo članica doneće se i novi strateški sporazum koji će dalje liberalizovati tržište EU - Rusija - rekao je Knežević.

On je naglasio da će ulazak Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju smanjiti značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Rusije, jer će prosečna carina Rusije za druge zemlje pasti sa 10 na 7,8 odsto.

Vladimir Gligorov, ekonomista bečkog Instituta za međunarodne studije, kaže da je obim razmene Srbije i EU veći nego manje-više s bilo kojoj drugom privredom u svetu i da bismo to teško nadomestili bilo kojim drugim trgovačkim opredeljenjem.

- Uglavnom se raspravlja o carinama, a to nije nužno najvažniji element. Bitne su brojne necarinske barijere, inflacija i stabilan kurs - kaže Gligorov i istakao da otkad je Srbija potpisala sporazum s Rusijom o slobodnoj trgovini, izvoz nije značajno porastao.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rusija partnerstvo sa Rusima EU evropska unija izvoz trgovina Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana