Tekst objavljen: 11.10.2012 7:42        


Građani Srbije ove nedelje dobili su račune za struju za septembar, na kojima je uračunato 20 odsto PDV-a, umesto 18. Na taj način država će inkasirati oko 1,7 miliona evra više nego što bi prihodovala da je računala porez od 18 odsto.

"EPS mora da povuče račune ili vrati ljudima pare"

Naime, prosečan račun za struju je 3.000 dinara, pa razlika od dva odsto u PDV-u izađe 60 dinara po računu. Ako uzmemo da je račune platilo svako od 3,16 miliona domaćinstava u Srbiji, dolazimo do brojke od oko 190 miliona dinara (1,7 miliona evra).

- Ako nadležni kažu da je sve po zakonu, onda mi kao potrošači možemo da okačimo pištaljku o klin i da se pitamo imamo li ikakva prava. Naš stav je da je to urađeno pod patronatom Ministarstva da bi se popunila rupa u budžetu. Nažalost, građani ne mogu nikom da se žale ako je račun za struju napisan 2. oktobra, kada je važio porez od 20 odsto - izjavio je Papović.
Udruženja potrošača traže od EPS-a i Ministarstva energetike da vrate novac građanima ili povuku uplatnice za struju za septembar na kojima su obračunali PDV od 20 odsto, iako je ovaj porez povećan od 1. oktobra.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović kaže da EPS treba da pošalje nove račune sa PDV-om od 18 odsto, ili da umanji račune za oktobar za iznos razlike u porezima.

- Promet robe obavljen je u septembru kada je PDV bio 18 odsto. Problem je u tome što su kasnili sa računima. EPS bi trebalo da vrati taj novac građanima ili da pošalje nove uplatnice jer su oni napravili grešku. Mogu to i da reše tako što će na sledećem računu umanjiti iznos za razliku u porezu - rekao je Papović.

On smatra da ovakav potez EPS-a nije slučajan i da je država na ovaj način samo želela da dodatno napuni budžet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Veselica 11.10.2012 10:35

    EPS moze da naplati PDV od 20% samo za JEDAN DAN u oktobru, a nema pravo na 20% na utrosenu el.energiju u septembru! Isto tako i svi oni koji su povecali cene i vise od 20%m sa opravdanjem zbog povecanja PDV, moraju da vrate cena na predjasni nivo,

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prava potrošača potrošači povećanje PDV-a PDV računi Elektroprivreda Srbije EPS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana