Tekst objavljen: 16.08.2013 13:00        


"Low cost" jedini je način da kompanija poput Jat Ervejza postane profitabilna, a dolazak Etihada je velika šansa, kaže nemački stručnjak Hajnrih Grosbongart, jedan od vodećih stručnjaka za avioindustriju i šef agencije Ekspairtise.

Er Srbija mora da bude niskobudžetna kompanija

Poredeći iskustva iz Er Berlina sa Er Srbijom, Grosbongart navodi da kod "starih, državnih, dinosaurskih firmi putnik nije bio u centru pažnje", a da se sada to menja.

- Naravno, niskobudžetne kompanije obično nemaju biznis klasu, nego samo ekonomsku. U avionu se služe pića, ali ne i kompletni obroci. Sumnjam da je u Jatu i do sada bilo kompletnih obroka… - kaže on.

Nemački stručnjak ističe da se u Berlinu drastično povećala popunjenost aviona, čak do 80 odsto, i da je to nešto što "Er Srbija" treba da juri.

- I do te brojke se dolazi nižim cenama – kada su karte jeftinije, ljudi će ih češće kupovati, ako je produkt i dalje dobar. Na evropskim letovima je neophodno 75-80 odsto popunjenosti aviona kako bi aviokompanija poslovala u plusu - kaže on.

- Prva šansa koja se otvara prelaskom sa Jata na Er Srbiju je da se broj radnika konačno prilagodi veličini flote. Drugo, Er Srbija mora da odabere destinacije koje su profitabilne i na kojima ne mora da se utrkuje sa jačim aviokompanijama... Slična taktija je učinjena u slučaju Er Berlina, a taktika je neverovatno uspešna - kaže on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
er srbija air serbia aviokompanije niskobudžetne aviokompanije aviosaobraćaj vazdušni saobraćaj etihad itihad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana