Tekst objavljen: 17.07.2013 18:00        


Evropska komisija razmatra smanjenje visokih naknada na transakcije debitnim i kreditnim karticama, koje su obilan prihod kompanija koja se bave platnim karticama, poput Vise i MasterCarda.

EU smanjuje naknade na transakcije karticama

Planom se ne predviđa potpuno ukidanje naknada, o čemu se ranije takođe razmišljalo, već se predviđa ograničenje naknada na 0,2 odsto vrednosti transakcije ostvarene svim debitnim i kreditnim karticama.

EK je počela sa planovima o smanjivanju tih naknada nakon što je 2007. ocenila da se naknadama na kartice izdate u Evropi krše pravila o konkurentnosti i povećavaju troškovi i kupcima i trgovcima.

Prema proceni komisije, predviđeno ograničenje smanjiće ukupan iznos naknada za debitne kartice u EU sa 4,8 milijardi evra na 2,5 milijardi evra, dok će naknade za kreditne kartice pasti na 3,5 sa 5,7 milijardi evra.

Ograničenje naknada na 0,2 odsto vrednosti transakcije u potpunosti bi počelo da se primenjuje nakon dvogodišnjeg prelaznog perioda, u kojem bi ograničenje važilo samo za prekograniče transakcije.

MasterCard i Visa Europe su već ograničile naknade na 0,2 vrednosti transakcije za debitne i 0,3 procenta za kreditne kartice, u okviru dogovora s regulatornim vlastima o suzbijanju kartela.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU evropska unija kartice kreditne kartice plaćanje karticama banke bankarski troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana