Tekst objavljen: 31.01.2013 15:05        


Srbija se po mnogo čemu nalazi na samim marginama. Plate su nam među najnižim u Evropi, po indeksu korupcije smo na 86. mestu, a po bruto domaćem proizvodu nema nas ni među prvih 70. Ipak, nije sve tako crno. U čak 20 kategorija po statistici Agencije UN za hranu nalazimo se među prvih 10!

Evo u čemu je sve Srbija u Top10 zemalja na svetu

Svi već dobro znaju da je Srbija treći najveći proizvođač malina. Dugo smo bili drugi, dok nas nisu prestigli Poljaci. Međutim, malo ko zna da smo u samom vrhu i po količini proizvedene svinjske džigerice i sladoleda!

Drugi smo u svetu po proizvodnji šljive. Ispred nas su samo Kinezi. Drugi smo i po pripremi svinjskog mesa i džigerice. Ako bi se za ove uspehe delile medalje, bronzu bismo osvojili u proizvodnji brašna od žitarica, malina i kobasica od svinjskog mesa.

Prema poslednjim podacima FAO (Agencije UN za hranu) iz 2011. četvrti smo u svetu po proizvodnji guščje paštete, peti po uzgajanju deteline, a na šestom mestu se opet našla džigerica, ovog puta pileća!

Visoko se rangiramo i po proizvodnji brašna od uljarica – tu smo na sedmom mestu, kao i po proizvodnji repe i višnje. Deveti smo po proizvodnji dunja, a zanimljivo je da to mesto držimo i po količini sladoleda koja se napravi u našoj zemlji!

Proizvod koji zatvara listu najboljeg iz Srbije je kukuruz šećerac na 10. mestu.

U prvih 20 u svetu smo i po proizvodnji maka, sušenih pečuraka, oraha, šunke, soka od jabuka, vina, smrznutog povrća i trešanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija svet domaća proizvodnja domaći proizvodi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana