Tekst objavljen: 05.12.2012 7:47        


Fiksni telefoni ni u narednih pet godina neće nestati, iako je telefoniranje mobilnim sve jeftinije i većina građana se retko kad hvata za slušalicu stabilnog telefona. Opstanak na tržištu fiksnom će produžiti uglavnom to što ga operateri nude uz paket drugih usluga - internet, mobilni, kablovsku...

Fiksni telefon neće nestati ali postaje nepotreban

Da sve manje građana koristi fiksni, govori i poslednji izveštaj Ratela, prema kome je broj fiksnih priključaka u 2011. za oko 80.000 manji nego 2010. godine.

Prosečni mesečni računi

Do 2.000 83%
Od 2.000 do 10.000 15%
Od 10.000 do 20.000 1%
Preko 20.000 1%
Izvor: RATEL
Napomena: Iznosi su u dinarima
- Ne bih da proglasim smrt fiksnog telefona, ali činjenica je da je trend tokom proteklih godina takav da se sve radi preko interneta - čet, mejlovi, pa i razgovor je moguć preko skajpa. I ljudi su danas mnogo mobilniji, brže se kreću i to prati određene navike. Fiksni će se koristiti sve manje, ali i to će biti dug proces - kaže Slobodan Marković iz Centra za razvoj interneta.

Prvi razlog za opstanak fiksnog telefona on vidi u tome što operateri ne nude više pojedinačne usluge, već fiksni telefon ide u paketu s mobilnim, internetom, kablovskom... Kako kaže, u narednih pet godina, pomeraćemo se prema operateru koji nudi bolji paket.



Operaterima više nije interesantno ni isplativo da ponude fiksni telefon kao samostalnu uslugu, kao što je to bilo pre dvadesetak godina, slaže se i Stefan Lazarević, državni sekretar za telekomunikacije.

Broj fiksnih linija

2009. 3.105.700
2010. 3.110.300
2011. 3.030.400
Izvor: RATEL
- Sada isključivo vezuju više usluga u paket. Na primer, uz fiksni telefon ponude i pretplatu za internet i kablovsku televiziju. Ipak, očekujem da će se ubuduće smanjivati broj onih koji koriste fiksni u korist mobilnih korisnika, pogotovo kako se bude razvijao brz internet - kaže Lazarević za naš list.

On je dodao i da je prihod od fiksne telefonije u prošloj godini bio oko 300 miliona evra i nije imao veliki rast u prethodnih nekoliko godina.

Neki analitičari procenjuju da, zbog bezbednosti, mnoge kompanije oklevaju da se odreknu fiksnog, zato što je lakše prisluškivati razgovore preko mobilnih telefona i prenos glasa preko interneta nego preko stabilnog telefona. Kažu i da će ih zadržati oni poslodavci, koji na takav način svoje zaposlene ipak drže u kancelariji.

Najveći razlog je verovatno nostalgija - mnogi su jednostavno navikli da satima razgovaraju preko fiksnog udobno zavaljeni u fotelje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fiksna telefonija fiksni telefon telekom telekomunikacije telefoniranje tehnologija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana