Tekst objavljen: 16.08.2013 14:30        


Dobra vest za zadužene u švajcarskim francima, očekuje se slabljenje ove valute u budućnosti. Ako se obistine projekcije analitičara Sosijete ženeral banke, vrednost franka u odnosu na evro bi idućeg leta trebalo da bude 10 odsto manja, jer su i sistemski rizici vezani za evro zonu sve manji.

Franak pada, rate kredita manje i do 20 odsto

Konkretno, to bi značilo da bi franak umesto 91,9 dinar, vredeo 83 dinara.

- S obzirom na to da se očekuje stabilizacija ekonomske situacije u evrozoni, uz postepen izlaz iz recesije, kao i politička stabilnost i uspešno sprovedene reforme u državama koje su visoko zadužene, realno je očekivati da će investitori zbog smanjenih rizika želeti da “izađu” iz Švajcarske. To će smanjiti tražnju za frankom, tako da će mu vrednost u odnosu na evro pasti, što bi, opet, u nekoj bližoj budužnosti značilo i niže rate za one koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima - kaže Sonja Miladinovski, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

Procenjuje se da bi rate za stambene kredite u francima u odnosu na 2011. mogle da budu manje i do 20 odsto u proseku.

Ipak, treba biti oprezan u očekivanjima. I dalje postoji visoka percepcija rizika tako da ako se situacija ne stabilizuje u rokove koje neki investitori očekuju, a posebno u Grčkoj, Portugaliji, Španiji i Italiji, može se desiti da predviđeni scenario neće moći da bude ostvaren brzo niti lako.


Takođe, navode analitičari trebalo bi imati na umu da naglo usporavanje kineske ekonomije i turbulencije u SAD mogu negativno da utiču na Evropu kroz slabiji izvoz i veće kamatne stope.

Ono što je takođe rizik je što postoji mogućnost da Švajcarska narodna banka iduće godine poveća kamatne stope kako bi neutralizovala rast cena nekretnina, a što bi moglo da ograniči pad vrednosti franka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
krediti u švajcarcima švajcarci krediti stambeni kredit stambeni krediti franak

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana