Tekst objavljen: 03.07.2013 16:30        


Francuska je uvela dvogodišnje ograničenje za hrvatske radnike koji žele da rade na francuskom tržištu rada, a isto je učinila i Malta. Ukupno je još devet zemalja Evropske unije uvelo ograničenja za Hrvate - Nemačka, Holandija, Kipar, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Belgija, Španija i Luksemburg.

Francuska i Malta "spustile rampu" za Hrvate

Trinaest njih je potvrdilo da neće uvoditi ograničenja - Portugal, Poljska, Švedska, Rumunija, Mađarska, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija, Letonija i Litvanija, a ostale još nisu donele konačnu odluku.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prelaznog razdoblja, u koje države članice EU mogu da uvedu ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli "2+3+2".

To znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dve godine države članice mogu nakon revizije produžiti za još tri godine uz opravdan razlog za dodatne dve godine.

Hrvatska ima pravo da uvede recipročne mere za one članice koje odluče da koriste tu mogućnost. Ista su pravila važila za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ime 04.07.2013 1:12

    poceli da ih jasu....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Francuska Hrvatska EU evropska unija posao traženje posla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana