Tekst objavljen: 24.05.2013 16:30        


Francuska vlada odustaje o izglasavanju zakona o ograničenju "prekomernih" plata menadžmenta preduzeća, kao što je bilo najavljivano posle martovskog referenduma u Švajcarskoj, izjavio je ministar za ekonomiju Pjer Moskovisi.

Francuska: Porez na dobit najbogatijih čak 75%

Zvanični Pariz želi da ostane pri svom planu o porezu od 75 odsto za godišnje prihode od preko milion evra, što je bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja socijalistickog kandidata i aktuelnog predsednika Fransoa Olanda.

Porez za najbogatije biće stavljen na glasanje u Parlamentu u okviru zakona o budžetu za 2014. i biće na snazi dve godine, dodao je Moskovisi.

Vlada neće zloupotrebiti zakonske okvire: plan o specifičnom zakonu o upravljanju preduzeća neće biti razmatran, dodao je ministar objasnivši da je tokom prošlonedeljnog susreta sa predstavnicima rukovodećeg kadra francuskih državnih preduzeća dogovoreno da što pre bude sastavljen kodeks o upravljanju preduzećima.

Francuska je promenila mišljenje tako da za sada ne namerava da pođe primerom Švajcarske u kojoj je početkom marta održan referendum na kome je oko 68 odsto Švajcaraca podržalo inicijativu da se akcionarima omogući pravo veta na predloge plata za rukovodeći kadar, kao i da se zabrani isplata pozamašnih bonusa za novopridošle ili odlazeće menadžere.

Francuski premijer je prethodno podržao švajcarski referendum ocenivši ga kao "odlično demokratsko iskustvo koji treba da posluži kao inspiracija i drugima".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zakon o budžetu švajcarski referendum Francuska porezi oporezivanje najbogatiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana