Tekst objavljen: 06.08.2013 16:00        


Francuska je 2012. imala više stranih posetilaca nego ijedna druga zemlja, a najposećenija prestolnica sveta je Bangkok, vidi se iz izvještaja koji je objavila organizacija Ujedinjenih nacija za svetski turizam (UNWTO).

Francuska u 2012. bila najposećenija zemlja sveta

Lani je Francusku posetilo 83 miliona ljudi, a zemlja ima 66 miliona stanovnika, a francuska alpska skijališta i sredozemna odmarališta uporno zemlju drže na vrhu lestvice najposjećenijih.

Druge su Sjedinjene Države, koje je lani posetilo 16 miliona turista manje nego Francusku. U prvih pet još su Kina, Španija i Italija.

Ipak, čini se da Francuzi ne uspevaju da nagovore turiste da se odvoje od novca. Turizam čini sedam posto bruto domaćeg proizvoda, što je više od autoindustrije, ali svaki turista u proseku potroši 646 dolara.

To je znatno manje nego u ostalim zemljama s popisa deset najposećenijih, osim Rusije. U SAD-u turista potroši prosečno 1.884 dolara, u Nemačkoj 1.253, a u Velikoj Britaniji 1.249.

Francuska prestolnica možda je "Grad ljubavi", ali samo 16,8 posto svih turista koji dođu u Francusku ode i u Pariz.

Najpopularniji svetski gradovi su Bangkok i London sa gotovo 16 miliona posetilaca u 2012. Za njima slede Pariz, Singapur, Njujork i Istanbul sa više od deset miliona.

Kina, Njemačka, SAD, Velika Britanija i Rusija pokazale su se u 2012. kao zemlje ih kojih dolaze najbolji potrošači. Kinezi su potrošili 102 milijarde dolara, Nemci i Amerikanci 83, a Britanci 52 milijarde.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turizam turisti putnici putovanja putovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana